• Danilo Besedeš: Šah je postao popularniji zahvaljujući seriji Damin gambit

    Šah je poslednjih meseci doživeo planetarnu popularnost nakon što je svetlo dana ugledala serija „Damin gambit“. Šah i sve u vezi sa šahom postali su jedan od najpretraživanijih pojmova na pretraživačima, a šahovska tabla i figure među najpopularnijim su božićnim i novogodišnjim poklonima u celom svetu. U Americi im je prodaja drastično porasla. Vraćanju šaha […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Danilo Besedeš: Šah je postao popularniji zahvaljujući seriji Damin gambit

    Šah je poslednjih meseci doživeo planetarnu popularnost nakon što je svetlo dana ugledala serija „Damin gambit“. Šah i sve u vezi sa šahom postali su jedan od najpretraživanijih pojmova na pretraživačima, a šahovska tabla i figure među najpopularnijim su božićnim i novogodišnjim poklonima u celom svetu. U Americi im je prodaja drastično porasla. Vraćanju šaha u fokus raduje se i FIDA majstor iz Zrenjanina, mladi Danilo Besedeš.

     

    – Popularnost ove serije donela je i meni malo više popularnosti. Sad me češće zovu drugari, ali i nepoznati, da preko telefona odigram partiju šaha. Inače, serija je ozbiljno rađena, uloženo je puno vremena i veliko znanje u njeno snimanje. Stručni konsultant u svakoj partiji, u svemu što ima veze sa šahom, bio je Gari Kasparov. To samo govori o tome koliko je onima koji su seriju radili bilo važno da sve bude autentično i tačno. I to je sigurno doprinelo tome da se šah vraća na velika vrata u naše živote – priča Danilo Besedeš za portal zrenjaninski.com.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Mladi rvački sudija Danilo Janjić izrađuje zanimljive slike uz pomoć bušilice

     

    Danilo smatra da su serije ili filmovi, kao što je „Damin gambit“, vrlo važni za popularizaciju šaha. Ali, siguran je i da se ljubav prema šahu najpre stiče u porodici.

     

    danilo besedeš

     

    Šah se uči od malih nogu

     

    – I ja sam šah naučio od svog oca. Bili smo kod babe, igrali se svega što nam je palo na pamet, slagali puzle, od 500, 1000, pa i 5000 komada, i kad smo iscrpli sve društvene igre, tata se setio šaha. I tako je počelo, sa mojih devet godina, što je za šah kasno. Najbolje je da šah nauče deca od pet – šest godina. Trebalo mi je puno vremena i napora da stignem one koji su šah krenuli da igraju pre mene, a bili smo vršnjaci – kaže Danilo.

     

    Ovu godinu Danilo će pamtiti po uspešnom nastupu kluba Naftagas Elemir, za koji igra, ali i po mnogo manje turnira.

     

    – Pandemija je uticala i na šah, igra se manje uživo. Mnogo više na internetu. Ove godine sam na računaru odigrao ogroman broj partija – ističe naš sagovornik i dodaje da je igranje uživo neprocenjiv doživljaj, kao i da veruje da će, po okončanju zdravstvene krize, većina šahista da se vrati pravim tablama i figurama.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    1. Besedes je najpametniji decak kojeg sam upoznala, trebali bi cesce da radite intervju sa njim i na druge teme..Samo mi nije jasno kako ste ga dobili za interevju ja ga vec 8 meseci zovem na kafu ne mogu da ga uhvatim :/

    2. Bas smo veceras, nakon seste epizode, muz i ja pricali zasto sah nije popularniji kod nas…Drago mi je da se vraca na veliak vrata 🙂 !

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport