Slobodno vreme

„ZRENJANINSKI“ NA LICU MESTA: Zanimljivosti iz univerzitetskog grada Oksforda

O Oksfordu sigurno mogu da se pričaju priče na različite načine. Zahvaljujući saradnicima portala zrenjaninski.com, ovog leta stigli smo i do ovog univerzitetskog gradića i za naše čitaoce izabrali ove priče iz Oksforda.

oxford

Oksfordski muzej

Oksfordski muzej je jedinstveno mesto na kom se možete upoznati sa istorijom ovog grada. Deo muzeja pretvoren je u sobu glavnog oksfordskog arhitekte, gde možete sesti za njegov radni sto i listati arhitektonske planove i nacrte Oksforda tokom godina. Ako zavirite u fioke po ovoj prostoriji, pronaći ćete razne arheološke eksponate sa prostora Oksforda od rimskog doba do danas. Susedna prostorija posvećena je modernoj istoriji Oksforda. U sredini ove prostorije nalazi se uređaj koji vas vodi kroz virtuelnu turu celog Oksforda, onako kako danas izgleda, usput vam dajući informacije o znamenitostima, ali i mestima za odmor i uživanje. U suvenirnici ovog muzeja možete naći sve ono što je specifično za Oksford, s tim da posebno dominiraju suveniri vezani za Hari Potera, ali i Alisu u zemlji čuda, s obzirom na to da je autor ove knjige, upravo na Oksfordu upoznao Alisu za koju se veruje da je bila inspiracija za ovo svetski poznato delo.

Isis

Isis je naziv dela Temze koji protiče kroz grad Oksford. Ovaj deo Temze posebno se vezuje za kajakaške regate koje su specifične za oksfordski univerzitet. Na Isisu se uvek mogu videti mali brodovi u privatnom vlasništvu, a slične brodove je moguće i iznajmiti tokom boravka u Oksfordu. Zgrade koje se nalaze na obali Isisa oslikavaju arhitekturu karakterističnu za ovaj deo Britanije. Na ovom delu Temze u svakom trenutku se može videti veliki broj gusaka, patki i labudova, a nije neuobičajeno da se udalje i od obale, kada možete sresti patku na pešačkom prelazu u centru Okforda.

Christ Church

Christ Church predstavlja jedan od najvećih koledža u okviru Univerziteta u Okfordu i istovremeno je centralna katedrala Oksfordske episkopije. Turistima je najinteresantniji zbog činjenice da su u Velikom holu ovog koledža snimane čuvene scene iz filmova o Hari Poteru, koji je jedan od zaštitnih znakova celog Oksforda. Ispred ovog velelepnog zdanja nalazi se veliki park koji se prostire pored Isisa, rukavca Temze koji se proteže kroz Oksford. Ovaj park predstavlja jedno od retkih mesta u srcu Oksforda koji su tokom cele godine otvoreni za posetioce. Iz ovog parka, u kom se nalaze i garaže za kajakaške timove svih oksfordskih koledža, svakodnevno se mogu posmatrati kajakaši koji vežbaju za predstojeća školska takmičenja.

Bridge of Sighs („Most uzdaha“)

Popularni „Most uzdaha“ predstavlja jedno od obaveznih mesta za posetiti u Oksfordu. Ovaj most spaja dva dela Hertford koledža i u dnevnoj je upotrebi od strane zaposlenih i studenata na koledžu. Sve do prošle godine bio je jedini most u Oksfordu koji spaja dva dela iste zgrade, što ga je činilo jedinstvenom atrakcijom. Tokom renoviranja zgrade Pembrok koledža, 2015. godine, uprkos protivljenju zaposlenih na Hertford koledžu, napravljen je otvorni most sa sličnom funkcijom koju ima „Most uzdaha“. Međutim, zbog svoje specifične arhitekture, „Most uzdaha“ je zadržao svoju poziciju turistične znamenitosti Oksforda.

Podeli članak
sinovoz
FAM