Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Zrenjaninka Marika Srdić stvara čuda u svojoj kreativnoj radionici

marika srdić

Zrenjaninka Marika Srdić, inače rodom iz Belog Blata, igra folklor u veteranima zrenjaninskog Kulturno-umetničkog društva „Pionir“ već 12 godina.

 

Jedna od najvećih muka koju svako kulturno-umetničko društvo ima jesu narodne nošnje. Uvek nešto nedostaje, fundus uvek treba obnavljati, nešto popraviti, nešto novo dodati…

 

U jednom trenutku, logično, nametnula se ideja da, s obzirom na to da je krojačica, Marika preuzme brigu o tome.

 

– Svako kulturno-umetničko društvo, pa tako i naše, ima problem sa nošnjom. Stalno nešto treba šiti, obnavljati. Kako folklor volim i poznajem, a pritom jako volim, ne samo da šijem, nego i da radim sve vrste ručnih radova, logično smo došli do toga da, sa drugim saradnicima, budem zadužena za nošnju – priča Marika Srdić za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vredna i uporna: Mlada mama Marija Stankov najbolji student u generaciji

 

Nije dovoljno samo da se nošnja sašije, nego se treba i snaći, naći materijale, iskoristiti ono što već postoji.

 

– Nošnja mora da bude autentična, što u današnje vreme nije lako. Zajedno sa koreografom prvo napravim plan, provedemo i po nekoliko sati u zajedničkom radu dok sve ne smislimo. Onda se bacam u potragu za materijalima. Nije lako pronaći autentične materijale, ukrase, dodatke. Vrlo često se skidaju aplikacije sa starih stolnjaka, zavesa… Moramo da se snalazimo. Radim sve na nošnji što nije tkano. Dakle, šijem, vezem, našivam – kazuje Marika.

 

 

Niška košulja jedan od najzahtevnijih komada za šivenje

 

Marika je Slovakinja i kaže da obožava slovačku narodnu nošnju koja je vrlo bogata. Ali, isto voli nošnje iz svih krajeva Srbije.

 

– Ništa mi ne predstavlja nerešiv problem. Ali, ako bih izdvojila nešto, rekla bih da je niška košulja jedan od najzahtevnijih komada za šivenje. Takođe, šumadijska bluza ili gradska banatska nošnja – ističe Marika.

 

Prava je veština uklopiti sve delove, pronaći zamenu za nešto čega više nema, postići maksimalnu autentičnost.

 

– Uživam dok radim na narodnoj nošnji. Treba biti kreativan, a treba se i snaći sa onim što imate. Ipak, kada radite ono što volite, ništa vam nije teško – napominje Marika.

 

A ona najviše voli da radi rukama.

 

– Napustila sam državni posao u 50. godini i od tada počela da živim svoj san. Mnogi su mi rekli da je ludost napustiti siguran posao, ali ja se sad kajem što to nisam uradila i ranije – završava svoju priču Marika Srdić.

 

narodna nošnja

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM