Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

ŽENA ZA PRIMER: Tanja Prohaska se odlično snalazi u više životnih uloga

tanja prohaska

Kako to izgleda kada je jedna žena u isto vreme i mama, i učiteljica svojoj deci, i kuvarica, i spremačica, i poljoprivredni proizvođač, odgovor zna mlada žiteljka Orlovata Tanja Prohaska.

 

– Moram da priznam da sam u vreme vanrednog stanja i epidemije najmanje bila poljoprivredni proizvođač, odnosno proizvođač mleka, što mi je osnovni posao. Suprug je preuzeo najveći deo obaveza oko krava. A ja sam preuzela na sebe brigu o deci i kući, s obzirom na to da je stvarno bila vanredna situacija – kaže za portal zrenjaninski.com Tanja Prohaska.

 

Porodica Prohaska ima 55 krava, od kojih su 33 trenutno na muži. Svakog dana, porodica Prohaska Pančevačkoj mlekari preda oko 500 litara mleka. Krave su od 4. aprila na pašnjaku, ali obaveza i dalje ima dosta, tako da je oko njih potreban celodnevni angažman.

 

Pročitajte još: Strahinja Katić je grad zamenio selom kako bi uzgajao živinu (Foto)

 

– Moj dan počinje u 6 sati ujutru. Starija kćerka ima devet godina i dok je pohađala onlajn nastavu bila joj je neophodna moja pomoć. Mlađa ima tri godine i ona traži pažnju, pa je bilo i napeto. Starija prati nastavu, a mlađa joj smeta, onda uskače u pomoć ko je slobodan. Vrlo često mlađa kćerka ide sa tatom uveče kad se krave vraćaju, kako bih ja pomogla starijoj oko škole. Uzorkovanje mleka je moj posao, pa onda slede večera i spremanje za spavanje. Verujte da sam već u 22 sata i ja spremna za krevet – priča nam Tanja.

 

tanja prohaska
Tanja je vrlo angažovana i oko dešavanja u selu

 

Iz velikog grada u banatsko selo

 

Ona je vrlo angažovana i oko dešavanja u selu. Trudi se da učestvuje u svakoj akciji koja ima za cilj da se poboljšaju uslovi za život u Orlovatu.

 

Tanja je, inače, iz velikog grada došla u ovo banatsko selo. I nije se pokajala.

 

– I ovo stanje nam je pokazalo koliko je život jednostavniji i opušteniji na selu. Nije da nismo osetili vanredno stanje, ali naša deca su se igrala u dvorištu, a kada je smelo, i na ulici. Svi su ovde bezbedni, slobodniji. Deca su mnogo samostalnija nego u gradu. A ni ja sebe ne mogu da zamislim na nekom drugom poslu. Ono što nam nedostaje jesu bolji putevi, kako bismo brže i bezbednije obavili šta imamo u gradu. Nadamo se da će nam najavljena izgradnja auto-puta od Zrenjanina prema Beogradu i to omogućiti. I onda slobodno mogu da kažem da je selo, a posebno Orlovat, najbolje mesto za život – završava Tanja Prohaska.

 

tanja prohaska
Tanja ima dve ćerke

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM