Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Vrata s dušom: Grupa Zrenjaninaca najlepšim ulazima vraća stari sjaj

vrata s dušom

Koliko puta ste prošli pored starih, nekada lepih, a danas potpuno zapuštenih vrata. Uska, široka, visoka, niska, obična i ajnfort… Na javnim i privatnim zgradama, manje ili više održavana, i vrata govore o bogatoj istoriji našeg grada. Pored takvih vrata prolazila je i Otilia Buheker Ilić, ali i nekoliko desetina Zrenjaninaca, okupljenih u Fejsbuk grupi „Vrata s dušom“.

 

– Počelo je na jednoj drugoj Fejsbuk grupi, u kojoj su se okupili oni koji vole da razgovaraju o istoriji Zrenjanina. U njoj je bilo i onih koji su kačili fotografije starih vrata, koja su nekada krasila ulaze u isto tako lepe zgrade, a onda ih je načelo vreme. U jednom momentu sam pomislila, možemo li nešto da uradimo da ta vrata zablistaju ponovo – priča Otilia za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Suvenirnica u centru grada ima zaista bogat izbor suvenira svih vrsta

 

O restauraciji vrata nije znala ništa. Zato je prvo pozvala svoju prijateljicu Gorjanu Ponjević Ballani, čuvenu zrenjaninsku stolarku.

 

– Morala sam da saznam ima li smisla uopšte razmišljati o restauraciji. Gorjana mi je rekla da se sva ta vrata mogu uspešno restaurirati, ali da je to skup posao. Za jedna vrata je, u proseku, potrebno izdvojiti oko 1.000 evra. Palo mi je na pamet da se oni koji žele da učestvuju u ovoj akciji okupe u posebnoj grupi na Fejsbuku. Nazvali smo je „Vrata s dušom“. I odziv je bio fantastičan, sada nas ima blizu sto. U toj grupi su Zrenjaninci različitih godina i profesija, a zajedničko im je da vole naš grad – navodi Otilia Buheker Ilić.

 

 

Prva na redu vrata u glavnoj gradskoj ulici

 

Ideja je da svako od onih koji su uključeni u grupu da doprinos u skladu sa svojim mogućnostima.

 

– Nije u pitanju novac, mada može i to da bude prilog. Ideja je da u Gorjaninoj radionici svako od nas uloži deo vremena u posao oko restauracije. Neko će šmirglati, neko će tesati, neko će farbati, neko će raditi nešto četvrto – objašnjava Otilia.

 

Za prva vrata kojima će biti vraćen prvobitni izgled odabrana su jedna u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u centru grada.

 

– Mislili smo da je dobro početi od onoga što bi svi mogli da vide. Okupili smo vlasnike, a ima ih više, dogovorili se i krenuli u realizaciju. Malo nas je korona omela, ali ne odustajemo. Postoji procedura koja se mora ispoštovati, jer je najveći deo kuća na kojima su vrata pod nekim vidom zaštite – precizira naša sagovornica.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM