Slobodno vreme

URNEBESNO: Kako Zrenjaninci komuniciraju?!

Era je virtuelne komunikacije, dopisivanja SMS-om ili i-mejlom. Ali, pojedinci ne odustaju od tradicionalnog obraćanja komšijama, prolaznicima, kupcima… Kad je do sada valjalo zapisati nešto na parče ’artije i tako sročenu poruku okačiti na zid ili izlog, zašto bismo menjali običaje?

Kratko i jasno - Nije na prodaju!
Kratko i jasno – Nije na prodaju!

Vala, mogu se na taj način baciti i kletve, sasuti svakojake uvrede a, bogami, i zapretiti – ako je potrebno. Neko je, recimo, u Zrenjaninu hteo da nauči pameti nekulturne sugrađane pa je, valjda, morao da se spusti na njihov nivo. „Životinjo, ne zapišavaj“, kratko i jasno je zapisao na jednom zidu, u mračnom haustoru poslovnog prostora ispod Vojvođanske banke. Ovo mesto odavno služi za brzinsko, takoreći u hodu, obavljanje male i velike nužde a nekome je, očito, prekipelo da udiše isparenja od ljudskih zaostataka, pa je svoj gnev iskazao na zidu.

I unutar solitera mogu se pronaći razni natpisi, odnosno poruke upućene stanarima. Često one znadu da budu i neprijatne. Osim uramljenog kućnog reda koji građane nastanjene u višespratnicama podseća na to kako se moraju ponašati, naleti se i na druga pisanija, odštampana na kompjuteru ili vešto ukomponovana potezom ruke. Najviše ih je u najmnogoljudnijem zrenjaninskom naselju Bagljaš. U jednom stambenom objektu, na vratima lifta, nalazila se poruka sledeće sadržine, ispisana flomasterom: „Alo bre! Ne lupajte vratima lifta. Poštujte kućni red. Ovde stanuju stanari“.

U jednom soliteru pokraj gradske magistrale stanari su zamoljeni da vode računa o liftu.

– Molimo komšije da velikim liftom ne nose nameštaj i sličan teret pošto nije ispravan za to dok se ne popravi. Inače će se u suprotnom opet pokvariti pa ga nećemo moći koristiti. Unapred hvala – piše doslovno u haustoru.

Ponekad se žitelji podsećaju da imaju i određene obaveze. Tako je u jednom oblakoderu naglašeno da „svi stanari imaju obavezu da daju vodu spremačici, jer svi plaćamo“.

Ovakav način opštenja vlada i u mesnoj ekonomiji. Neko oglašava prodaju nečega, a neko obaveštava pučanstvo da nema nameru da trampi stvari za novac. Eto, vlasnik fiće, svojevremeno parkiranog u jednom ovdašnjem sokaku, na svom četvorotočkašu je nedvosmisleno poručio: „Nije na prodaju“. Verovatno dosadilo čoveku da ga ispituju za koliko para bi se odrekao svog ljubimca iz Titove Jugoslavije.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.