Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Učitelj Željko Donevski formirao školski orkestar u OŠ „Žarko Zrenjanin“

školski orkestar oš žarko zrenjanin
Foto: Mirjana Radovanović

Pred sam kraj ove školske godine, svoj prvi nastup imao je orkestar Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina. Sastavljen od učenika nižih razreda, pod vođstvom učitelja Željka Donevskog, orkestar je pred školskim drugarima ponosno odsvirao Betovenovu „Odu radosti“. I, ne zna se kome je bilo lepše, malim muzičarima ili njihovoj publici. Presrećan je bio i učitelj i rukovodilac orkestra Željko Donevski.

 

Na ideju o njegovom formiranju je, priča za portal zrenjaninski.com, došao nekim prirodnim putem.

 

PROČITAJTE JOŠ: Učenice Srednje poljoprivredne škole pobedile na takmičenju u aranžiranju ruža

 

– Pokrenuo sam kviz „Muzički tobogan“, koji će u okviru Dečje nedelje biti održan u našoj školi. Kviz će biti posvećen kompozitoru muzike za decu Minji Suboti. Na časovima muzičkog vaspitanja sviram gitaru i primetio sam da ima još učenika koji sviraju poneki instrument. Pomislio sam – zašto ne bismo oformili školski orkestar pa da numere u „Muzičkom toboganu“ sviraju deca. U saradnji sa svojim koleginicama, okupio sam talentovanu decu i oformio prvi orkestar nižih razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ – kaže Željko Donevski.

 

Članovi orkestra su đaci koji, inače, već pohađaju i Muzičku školu „Josif Marinković“. To su Lenka Lukić, Sara Pjevčević i Veljko Višnjić, koji sviraju violinu, Sara Popović (flauta), Ognjen Čolić, Luka Budišin i Leon Milutinović Jovin (gitara), i Branko Niškanović i David Egredžija (klavir).

 

školski orkestar oš žarko zrenjanin
Foto: Mirjana Radovanović

 

Vežbali u muzičkom kabinetu svakog petka posle časova

 

Odlučili su da prvi nastup novooformljenog orkestra bude praznik muzike koji ima za cilj pružanje podrške talentovanoj deci, gajeći pritom pozitivan duh takmičara, adekvatnu scensku prezentaciju i dijalog sa dečjom publikom.

 

– Vežbali smo u muzičkom kabinetu svakog petka posle časova. Prvo sam pažljivo saslušao svakog učenika, koji se predstavio svirajući jednu kompoziciju po slobodnom izboru, a zatim sam deci svirao kompoziciju koju sam prilagodio njihovom uzrastu. Notni tekst „Ode radosti“ sam transponovao u tonalitet koji je bio prilagođen svim instrumentima zastupljenim u našem školskom orkestru. Najviše smo vežbali i svirali prvo pojedinačno, potom po grupama instrumenata, a zatim svi zajedno kao jedan orkestar. Naravno, svi su vežbali i kod kuće – objašnjava Željko.

 

Posle uspešnog debija i letnjeg raspusta, orkestru predstoje probe pred sledeće nastupe. Repertoar je već osmišljen pa će narednog puta mali umetnici svirati pesmu „U svetu postoji jedno carstvo“ Branka Milićevića Kockice, „Kad te vidim na sokaku“, „Banaćansko kolo“ i pesmu Minje Subote „Muzika je put do sreće“.

 

školski orkestar oš žarko zrenjanin
Foto: Jovanka Vukojević

 

Muzikom obuzet od najranijeg detinjstva

 

Željko Donevski, inače, nije nepoznat muzičkoj javnosti, i to ne samo Zrenjanina. Muzikom je, kako kaže, obuzet od najranijeg detinjstva.

 

– Prvu gitaru mi je kupio otac. Od ranog detinjstva sam obuzet muzikom. Sam sam naučio da sviram gitaru, klavir i usnu harmoniku. U osmom razredu sam svirao pesme jugoslovenskih rok bendova u svom prvom bendu – nastavlja Željko.

 

Prvu ozbiljniju muzičku poduku dobio je na Učiteljskom fakultetu u Vršcu. Za to je zaslužan profesor metodike nastave muzičkog vaspitanja dr Jon Lelea, muzički pedagog, dirigent i muzikolog. Na fakultetu je Željko naučio da svira klavir i upotpunio muzičku teoriju. Diplomirao je iz predmeta Metodika nastave muzičkog vaspitanja sa temom „Podrška muzički darovitih učenika u nižim razredima osnovne škole“. I to sa najvišom ocenom.

 

Dodaje i da je radeći na zameni u školi, uvek deci svirao gitaru i podučavao ih muzici. Drago mu je što je sve više dece koja vole da sviraju klasičnu i rok muziku, što joj obezbeđuje večno trajanje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Peti nastavak kultne franšize „Indijana Džons“ premijerno u bioskopu CineStar!

 

Osim svojim malim đacima, Željko ljubav prema muzici prenosi i ćerkici Dunji i sinu Aleksi. Aleksa ima četiri godine i polako uči da svira klavir i gitaru, a Dunja ga pažljivo sluša sa svoje dve godine.

 

Naš sagovornik jedva čeka da počne sledeća školska godina i da ponovo zasvira sa svojim, kako kaže, izrazito talentovanim đacima. Jer, želi da, koliko god može, pruži podršku talentovanoj deci, pritom gajeći pozitivan duh i ljubav prema muzici.

 

željko donevski
Željko Donevski (Foto: Marina Demše Armen)

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.