Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Turski karanfil: Jestivo cveće kojim možete da dekorišete kolače

turski karanfil

Turski karanfil kod nas, ili na latinskom Dianthus barbatus, odnosno božanski cvet, ili kod Engleza Slatki Vilijam, preplavio je i zamirisao bašte i pijace u Zrenjaninu. Dvogodišnja cvetnica poreklom je iz Azije.

 

Zašto se kod nas zove turski karanfil? Najverovatnije jer je stigao iz Turske, a poznato je da je u ovoj zemlji karanfil možda i najpopularnije cveće.

 

PROČITAJTE JOŠ: Top ponuda: Sve što vam je potrebno za prolećno uređenje dvorišta i terase!

 

Nepravedno u senci svog rođaka, karanfila, pomalo zaboravljen kao starinsko cveće, turski karanfil ne samo što je dekorativan nego i lepo miriše, dugo cveta, dugo opstaje u vazi, a još je i jestiv. Tačnije, jestiv je njegov cvet. Turski karanfil, naime, spada u jestivo cveće.

 

Cvet se može dodati u čorbe, dezerte, marmalade, sosove… Latice su slatke, pa mogu biti lepa dekoracija na voćnoj salati ili sladoledu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Očekuju vas prijatna iznenađenja u svim Gomex trgovinama!

 

Ako vam je to suviše neobično, jednostavno ga stavite u vazu. Predivne boje i vrlo lep miris doprineće boljem raspoloženju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak