Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Tkački zanat polako izumire ali ima u Zrenjaninu još neko ko ga voli i čuva od zaborava

tkački zanat
Foto: zrenjaninski.com

Šta je snovaljka, šta je brdo, a šta zev, ili šta su ničanica i pedale, kako se ukrštaju osnova i potka i kako od niti nastaje tkanina, mogle su da saznaju maturantkinje Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ iz Zrenjanina, koje pohađaju smer za modelara odeće.

 

O tome kako nastaje jedan tkani šal, parče tkanine ili krpara, učenice su mogle da nauče od sertifikovanog tkača Zorana Slijepčevića i profesorke filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Gordane Dunai.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako pobediti JESENJI UMOR: Lеk jе boravak na otvorеnom, bar pola sata dnеvno

 

I ne samo što su naučile koji su delovi jednog razboja i koji su materijali koji se za tkanje koriste, nego su mogle i da sednu za razboj i uvere se da tkanje nije nešto što se ne može savladati.

 

Tkački zanat danas spada u stare zanate, one koji polako nestaju, potisnute industrijskom proizvodnjom. Bez obzira na to, i dalje ima onih koji ručni rad umeju da cene i spremni su da za njih izdvoje novac.

 

 

I Zoran i Gordana jako vole zanat kojim se bave

 

Gordanu Dunai tkanju je privuklo nešto drugo.

 

– Razboj me privlači od ranog detinjstva, ali tek kad sam počela da tkam shvatila sam šta je to što me je privuklo. To su ritam i struktura, koji meni jako prijaju. Ritam kod tkanja prija i mozgu i srcu. Tu su i struktura, brojanje… Morate biti koncentrisani, pažljivi, jer ako pogrešite samo na momenat i to ne primetite odmah, sledi paranje koje je komplikovanije od tkanja – kaže Gordana Dunai.

 

I Zoran i Gordana jako vole zanat kojim se bave. Ni jednom ni drugom to nije osnovno zanimanje jer, kako kažu, od toga, nažalost, ne može da se živi.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Zato svoje znanje i umeće neštedimice dele svima koji su zainteresovani da o tkanju nešto nauče.

 

Tako je bilo i ovog puta na radionicama koje su organizovane u Narodnom muzeju Zrenjanin, u okviru projekta „Tkački zanat – tragom beskrajne šare“, čija je autorka i koordinatorka Rajka Grubić, muzejska savetnica – etnološkinja.

 

Foto-reportaža: Posetili smo Vojvođanski sajam venčanja i evo šta smo tamo zabeležili

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.