Slobodno vreme

Tretmani čuvenim lekovitim blatom u Banji Rusanda (Foto, Video)

banja Rusanda

Malo je poznato da je jezero na kojem leži Banja „Rusanda“ (4 kvadratna kilometra) poslednji ostatatak Panonskog mora i da je njegovo muljevito blatno dno veoma lekovito.

 

banja Rusanda

 

Banja „Rusanda“ se nalazi na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji, u jedinstvenom šumolikom parku u Banatu bogatom florom i faunom. Od davnih vremena se prepričavaju legende o lekovitosti rusandskog blata. Upravo ovde, na obali jezera, a u prelepom pejzažu, davne 1867. godine je stvoreno lečilište, koje je danas preraslo u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju. Lekovitost rusandskog blata, odnosno peloida, prvi put je potvrđena u Carskoj akademiji u Beču – još tada je ustanovljeno da u pogledu lekovitosti blato Banje „Rusanda“ ne zaostaje za čuvenim banjama, a sva njegova lekovita svojstva su očuvana do danas.

 

banja

 

Peloid Banje spada u visoko kvalitetne zbog svog jedinstvenog fizičkog i hemijskog sastava. U hemijskom sastavu pokazuje prisustvo različitih oksida, a pre svega: silicijuma, aluminijuma, gvožđa, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, hlora i sumpora. Među mikroelementima ima dosta bora, barijuma, bakra, rubidijuma, stroncijuma, cinka. Radioaktivnost je u granicama normalnih vrednosti. Prisustvo organske komponente ima biocidno-antibiotsku aktivnost.

 

Rusanda

 

Praktična primena lekovitog blata: opšte blatne kupke, polukupke (kupanje u lekovitom blatu); potapanje pojedinih delova tela (blatne imerzije); blatna pakovanja u folijama (za pojedine delove tela ili za celo telo); lokalna blatna pakovanja; elektroforeza blata; primena u kozmetici.

 

Poseban raritet predstavlja činjenica da se blato iz jezera vadi sa čamca na tradicionalan način i nakon upotrebe se sakuplja i vraća u jezero. Na taj način Banja aktivno učestvuje u očuvanju ovog dragocenog prirodnog lekovitog faktora.

 

banja Rusanda

 

„U našoj Banji ćete se opustiti uz poj ptica, šetnji po parku ili meditaciji uz obalu jezera. Prepustite se brizi našeg stručnog, posvećenog i ljubaznog osoblja, uživajte u pesmama tamburaša, lokalnom folkloru i izvrsnoj hrani specifičnoj za naše podneblje. Veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo i ugostimo u našim udobnim pansionima. Izaberite neke od velikog broja paketa usluga kojie vam nudimo po veoma povoljnim uslovima i cenama“, poručuju iz Banje „Rusanda“.

 

Za sve dodatne informacije posetite sajt www.banjarusanda.rs ili nas kontaktirajte putem sledećih telefona ili e-majl adresa:

 

Telefon: +381(0)23 315 04 01

 

Fax: +381(0)23 731 075

 

E-mail: office@banjarusanda.rs

 

 

Telefoni recepcija:

 

+381(0)23 315 04 09

 

+381(0)69 851 30 68

 

E-mail: prijem@banjarusanda.rs

 

 

Telefon trijaža (za korisnike sa uputom RFZO)

 

+381(0)23 315 04 04

 

E-mail: trijazarusanda@gmail.com

 

 

RADNO VREME:  0-24h (7 dana u nedelji)

 

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • ČESTITKE IZ ELEMIRA!
  SAMO TAKO!
  PRE 50 I NEKU GODINU, TREBA REĆI, DA JE SVAKI VOZ, KOJI DOĐE U MELENCE, DOČEKIVAO A-U-T-O-B-U-S, KOJI JE ODLAZEĆE KORISNIKE BANJE, DONEO „NA VOZ“, A, NOVOPRISPELE, NOSIO U BANJU!!!
  TAKO DA SMO I MI, ELEMIRCI, I DR. NARAVNO, LAKO STIZALI DO BANJE, KAO MOMCI!!!
  POZDRAV IZ ELEMIRA!

  • PS. ZABORAVIH, „U ŽARU PISANJA“, „OKANJ-BARA“, SLANA, KAO I „RUSANDA“, JE „MALKO“ VEĆA. OD NJE!!!
   TO SAM VEĆ JEDNOM OBRAZLAGAO!
   POZDRAV IZ ELEMIRA!

bomist stovarište zrenjanin
sinovoz