Slobodno vreme

Svetsko prvenstvo u seči trske

Čuvaju tradiciju od zaborava
Čuvaju tradiciju od zaborava

 

BELO BLATO – Pobednički par na ovogodišnjem, trećem po redu, Svetskom prvenstvu u ručnom sečenju trske, održanom minule subote u Belom Blatu, činili su Jano Markuš i Rajo Dadić. Drugoplasirani su bili Đurko Kalapiš i Robert Lenart, dok su treće mesto srpovima izborili Mišo Havran i Mišo Vrška.

U takmičarskom delu bilo je prijavljeno jedanaest ekipa, a stručni žiri je ocenjivao sve elemente u njihovom radu, počevši od stava pri seči i urednosti posečene površine, preko kompaktnosti snoplja i načina njihovog odlaganja, do izgleda složene kupe i vizuelnog utiska postavljene trpeze, odnosno tradicionalnog radničkog doručka. Upravo zbog tih složenih elemenata i nije bilo lako žirirati i oceniti takmičarske ekipe. Ipak, kako su rekli članovi žirija, odlučivale su nijanse, te je bodovna razlika između prvoplasirane i trećeplasirane ekipe bila svega nekoliko poena.

Među učesnicima prvenstva, inače, bila je i Nataša Fazekaš iz Bečeja, jedina ženska takmičarka koja se potpuno ravnopravno, sa svojim suprugom, uključila u ovo nadmetanje. Nakon proglašenja pobednika, u sali Doma kulture održano je tradicionalno poselo, uz dobar riblji paprikaš i pečenje.

U Belom Blatu, nadomak Zrenjanina, trskarstvo je jedno od najstarijih zanimanja. Upravo zbog te tradicije, ali i namere da ovaj zanat opstane, seosko Udruženje trskara već treću godinu zaredom organizuje ovu manifestaciju.

-Kod nas u selu ima bar 150 ljudi koji se bave sečom trske, a u posao su aktivno uključene i žene – veli predsednik udruženja Janoš Sabo.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM