Slobodno vreme YSLAJDER

ŠTA SVE KLAVIRŠTIMER ANDREJ BULOVAN ZATIČE NA TERENU

Andrej Bulovan
Andrej Bulovan

ZRENJANIN – Andreja Bulovana – Bukija mnogi Zrenjaninci znaju kao dobrog di-džeja, ili kao nekog ko se razume u dobru rok muziku, ali verovatno mnogo manje njih zna da je Buki i dobar klavirštimer. Od pre izvesnog vremena, Buki štimuje klavire u Muzičkoj školi, koju je nekad pohađao i u njoj jedno vreme i radio.

– Klavirštimeri su kod nas vrlo retki, a i samo zanimanje je zapostavljeno. Kod nas ne postoji odgovarajuća škola, nego se znanje prenosi s kolena na koleno, ili se uči od onih retkih koji to još rade. Ni sa alatom ne stojimo najbolje, a i oni koji imaju klavir, nemaju baš naviku da ga redovno održavaju – priča Bulovan za portal zrenjaninski.com.

Da bi se bavio ovim poslom, dodaje naš sagovornik, klavirštimer mora da poznaje instrument i, naravno, mora da ima dobar sluh.

– Alat je bitna stvar. Osim osnovnog ključa, ostale alatke se uglavnom kupuju u inostranstvu, a nešto moram i sam da napravim. Svaki klavir mora bar jednom godišnje da se naštimuje. Mnogi misle da kad kupe klavir, više o njemu ne moraju da brinu, pa na terenu zatičem klavire koji i po deset i više godina nisu naštimovani. Sad u ovo digitalno vreme i kompjuter pomaže, ali bez dobrog sluha, ipak, nema dobrog klavirštimera – napominje Bulovan.

Nekad se dobrostojeća građanska porodica u ovom gradu nije mogla zamisliti bez klavira, a i gospođice iz takvih kuća teško da su mogle računati na dobru udaju ako klavir nisu svirale. Ima li takvih klavira još?

– Jedna od zabluda je da, što je klavir stariji to je bolji. To nije tačno. Stari klaviri koje srećem na terenu su prelepi, kitnjasti, pravi ukras, ali za sviranje nisu. Pre za muzej. Uostalom, naš muzej ima dva takva klavira koji su divni primerci, ali za gledanje – objašnjava Bulovan.

Na terenu, Buki ima priliku da vidi najviše ruskih, čeških i ukrajinskih klavira, za koje kaže da nisu posebno dobrog kvaliteta i baš zato se moraju dobro održavati. Klavir je oduvek instrument broj jedan u zrenjaninskoj Muzičkoj školi. U poslednje vreme, međutim, sustižu ga violina, gitara, duvački instrumenti, harfa…

– Klaviri u našoj muzičkoj školi su solidnog kvaliteta, naročito oni koji se koriste na koncertima. Škola se trudi da, koliko je u mogućnosti, obnavlja instrumente – zaključuje Andrej Bulovan.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz