Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Snus sve popularniji među mladima: Koliko su opasne ove vrećice

snus
Foto: Pixabay

Mladi u Srbiji pa i u Zrenjaninu u poslednje vreme sve češće konzumiraju snus. Na pitanje šta je to, najkraći odgovor bi glasio – duvanski proizvod ali bez bez dima.

 

Izraz snus odnosi se na male nikotinske vrećice, poput vrećica čaja, koje se konzumiraju stavljanjem između gornje usne i prednjih zuba. Aktivni sastojci se apsorbuju putem desni i pljuvačke. Proizvodi koji se nazivaju snus dolaze u dve varijante, oni sa sastojcima duvana i oni bez sastojaka duvana, ali sa ekstrahovanim nikotinom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nedeljni horoskop za period od 25. septembra do 2. oktobra

 

Jedan paketić sadrži veliku dozu nikotina, što predstavlja veliku opasnost za konzumente. Jedna vrećica, naime, može da sadrži nikotina koliko i dvadeset cigareta.

 

U vrećicama se nalazi dehidrirani nikotin s različitim aditivima i aromama, a pravi snus sadrži i duvan. Poznato je da pola grama nikotina može biti kobno za čoveka, posebno za tinejdžera.

 

Osim toga, kroz sluznicu usne šupljine nikotin iz snusa puno se brže apsorbuje u telo, a ako smesu držite u ustima duže od pet minuta, trovanje je gotovo pa sigurno.

 

Lekari upozoravaju da korišćenje snusa nosi rizik za nastavak kancerogenih bolesti, pre svega usta i grla. Takođe se povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje, glavobolja, razdražljivost, slabija pažnja, poremećaj sna i pažnje i ubrzano lupanje srca.

 

„Heroj znanja“ iz Zrenjanina: Takmičar u kvizu „Potera“ Đorđe Jović sve oduševio (Video)

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak