Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Sin pravog Džejmsa Bonda odlučio da uzme srpsko državljanstvo

sin džejmsa bonda
Marko Popov i Ivica Dačić (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se sa Markom Popovim, sinom Duška Popova, po kome je britanski obaveštajac i pisac Jan Fleming stvorio lik tajnog agenta Džejmsa Bonda.

 

Ministar Dačić poželeo je gostu dobrodošlicu i izrazio nadu da mu je boravak u Beogradu ugodan.

 

Šef srpske diplomatije zahvalio je Marku Popovu što nije zaboravio svoje poreklo i što je odlučio da uzme i srpsko državljanstvo.

 

Sin čuvenog agenta 007, Marko Popov, naglašava da je sam mit o omiljenom tajnom agentu, doneo njegovom ocu besmrtnost u pravom smislu reči.

 

Putešestvije misterioznog poliglote, od dubrovačkog advokata do dvostrukog agenta britanske obaveštajne službe MI6 i Kraljevine Jugoslavije, preko Abvera, Dana D, Perl Harbora, Rio de Žaneira, Lisabona, te operacija Fortitjud, Overlord i Mida, i sudbonosnog poznanstva sa Ijanom Flemingom, vodilo je trnovitim, ali i putem zvezda.

 

Poznatiji u svetu kao Tricikl, zaljubljenik u lepe žene i brze automobile, srpski agent 007, Dušan Popov, rodom iz Vojvodine, tačnije rođen u Titelu. Deo svog života proveo je u Novom Miloševu, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Drugog svetskog rata kao jedan od najuspešnijih dvostrukih agenata 20. veka. Učestvovao je u ključnim operacijama koje su nepobitno menjale tok tadašnje istorije.

 

Doprineo antifašističkoj borbi

 

Dušanov sin, Marko Popov, čovek koji neprestano održava i uzdiže lik i delo svoga oca, njegov značaj i doprinos antifašističkoj borbi, prevashodno kroz razbijanje i pomeranje fokusa agenata nemačkog Abvera, spoljno informaciono i kontraobaveštajnog odeljenja Vrhovne komande oružanih snaga nacističke Nemačke, i danas pretražuje i analizira dostupnu mu dokumentaciju.

 

Pored toga, sin srpskog Bonda, koji živi u Londonu, sa članovima porodice Popov u Srbiji, ali i u dijaspori, čuva i obnavlja bogato kulturno – istorijsko nasleđe velikana svoje porodice, poput porodične kuće Popova u Novom Miloševu, uz podršku lokalne samouprave. Ta kuća je danas Muzej „Žeravica“, jedinstvena zbirka traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, zanatskih radionica, opreme i pokućstva.

 

U okviru Muzeja „Žeravica“, nalazi se i etnološki objekat, seoska kuća, Dušanova dedovina, autentičkog izgleda, koja je nastala krajem 19. veka, u kojoj je predviđena postavka posvećena porodici Popov, a posebno Dušanu, kao značajnoj istorijskoj ličnosti, heroju svoga vremena. Postavka bi sadržala lične stvari, izvode iz tajne dokumentacije, obaveštajne rekvizite, koji su dostupni porodici kao deo nasleđa, video zapise i fotografije, istorijat porodice, ali i repliku tekstilne robne kuće iz 1911. godine. Popovi su, naime, bili bogata porodica srpskih trgovaca, počev od Dušanovog dede Omera i oca Milorada, poreklom iz Dragutinova, današnjeg Novog Miloševa. Posetiocima će posebno biti zanimljiva suvenirnica, kao i deo postavke posvećen filmovima i romanima o Džejmsu Bondu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • SLAVA IM!
  IZ NOVOG MILOŠEVA, TADA DRAGUTINOVA, SU I OVA DVA BORCA-ANTIFAŠISTE:
  ARKADIJE POPOV (IMA SPOMENIK U N. MILOŠEVU), PILOT, MAJOR, POGINUO OKTOBRA 1944. I
  BLAGOJE POPOV-„PUKOVSKI“, ŽIVEO U ZRENJANINU, POSLE RATA!
  Pozdrav iz Elemira.

  • Arkadije Popov, nikad’ nije „bijo“ vojnik, major, a kamoli pilot !!!
   „Bijo“ je poznat, „kav“ usvojeno siroče, porodice Popov, pobratim Miloša Popovog Klime, navodno dobar „fuzbaler“, pa mu je „u vreme takoZvâte“ – Titove Jugoslavije, posta’ljeno poprsje na „fuzbalski stadijon“…
   Zbog izdaje iz redova, „kav SevernoBanatckog“ partizanskog odreda , a po Špilerovom naređenju, je ubijen od strane okupatora…

sinovoz