Slobodno vreme YSLAJDER

SEĆATE LI SE OVOG SJAJNOG PROJEKTA? (FOTO, VIDEO)

ZRENJANIN – Mnogi Zrenjaninci ne znaju da je jedna gradska ekipa pre nekoliko godina bila deo velikog projekta “Play for change”. Poznati zrenjaninski muzičari odsvirali su i otpevali “Stop that train, I’m leaving” Pitera Tosha, snimljen je jako lep spot i koga interesuje kako to izgleda, može da pogleda na Yutube-u.

 

 

A kako je uopšte Zrenjanin stigao u projekat, ko su glavni akteri i kako je to sve izgledalo pre nekoliko godina, za portal zrenjaninski.com seća se Nemanja Popović, koji je u projektu bio zadužen za ton.

 

– Ideja projekta bila je da se podsetimo 90-ih godina kada su mnogi muzičari napustili svoj rodni grad i svoju zemlju. Inspirisani projektom “Songs around the world” i pesmom “Stop that train, I’m leaving” Pitera Tosha, rešili smo da opišemo naš mali svet u Zrenjaninu i njegovoj okolini – priseća se za portal zrenjaninski.com Nemanja i nastavlja:

 

– Ovo je pesma o našem “malom svetu”, namenjena svim onima koji su napustili ovaj grad, ali i onima koji su ostali da žive u njemu. Idejni tvorac je Nenad Nedeljkov. Pozvao me je jedan dan i rekao da me je preporučio Vladimir Coka Stojković. Coka je, inače, okupio celu ekipu muzičara za ovaj spot. Zamolio me je da dođem na kratki sastanak kod njega u atelje. Nenadova ideja me je inspirisala da budem još bolji u svom poslu, iako nisam bio svestan u šta se upuštam. Mladost, ludost – priča Nemanja.

 

 

Dogovoreno je prvo snimanje.

 

– Pripremio sam osnovnu matricu za pesmu “Stop that train”, bez vokala, prikupio opremu koju nam je pozajmila Muzička škola “Josif Marinković” i tadašnji direktor škole Mileta Grujić, sve to sam spakovao u auto, ili ROCKMOBIL (tako smo ga zvali), i snimanje je moglo da počne. Ja sam snimao zvuk na terenu. U početku je bilo teško da se organizujemo sa svim izvođačima jer svako ima svoj život, posao, obaveze. Imali smo jako malo vremena u toku dana za snimanje, svega par sati – kaže Nemanja.

 

 

Na kraju je sve ispalo sjajno.

 

– Spot je uspešno snimljen na terenu, kasnije smo, svako u svom studiju, birali materijal koji smo snimili. Ja sam izabrao snimke instrumenata i složio grubi mix koji sam kasnije poslao Ninu i Bojanu Rajačiću. Oni su uradili završni mix, dok je Nenad režirao ceo spot u svom studiju – priseća se naš sagovornik.

 

 

Projekat Inspired by “Play for change”rađen je pet meseci iz ličnih budžeta. A zašto “inspired by”?

 

Za ceo projekat Nenad Nedeljkov je pisao fondaciji “Play for change” i konkurisao. Projekat je prošao, ali je naziv glasio “Play for change Zrenjanin”. Nenad je nakon isproduciranog projekta i završenog spota sa pesmom, sve to poslao zvaničnoj ekipi “Play for change”, i usledio je odgovor. U njemu je, između ostalog, stajalo da su spot i ceo projekat toliko dobro odrađeni, kao da je zvanična ekipa “Play for change” bila “na vašem terenu i snimila ceo projekat”, stajalo je u odgovoru.

 

 

Tad su zamolili Nenada da stavi naziv Inspired by “Play for change”.

 

– Sad kad imam par godina više u životu vidim koliko je velika stvar to što smo mi tad radili. Veoma sam ponosan što sam bio deo cele priče i što poznajem sad sve te ljude koji su učestvovali u projektu – ispričao nam je Nemanja Popović.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM