Slobodno vreme

REKORD: Do sada se za plivanje za časni krst prijavilo 50 učesnika!

Za časni krst ove godine plivaće najmanje 50 naših sugrađana, saopšteno je na današnjoj konferencija za novinare povodom Bogojavljenskog plivanja za časni krst.

 

Ova manifestacija u našem gradu tradicionalno se održava na Bogojavljenje, u subotu, 19. januara, u podne.

 

O događaju koji predstoji govorili su predstavnici organizatora – Grada Zrenjanina, Srpske pravoslavne crkve – Eparhije banatske i Kulturnog centra.

 

– Sudeći prema prijavama ovogodišnje plivanje za časni krst biće najmasovnije. Ima preko pedeset prijavljenih. A mi smo se potrudili da sve bude maksimalno dobro organizovano, od bezbednosti i lekarske provere, do tehničkih detalja. Tradicija plivanja za časni krst u Zrenjaninu datira još od druge polovine 19. veka ali, nažalost, od 1942. do 2009. nije bilo ovog događaja. Ovo je 11. uzastopno plivanje za časni krst, nakon obnove ove lepe tradicije – naglasio je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

 

O značaju manifestacije više je govorio sveštenik SPC Veselin Vlaški.

 

– Staza na kojoj privaju plivači je dužine 33 metra, što simbolizuje 33 Hristove godine života. Mi dan započinjemo svetom liturgijom a posle pred hramovima osvećujemo Bogojavljenske vode. Potom u litiji krećemo ka gradskom jezeru, gde će u podne biti plivanje – najavio je jerej Veselin Vlaški.

 

On je naglasio da plivanje za časni krst nema takmičarski karakter.

 

– Svi koji plivaju toga dana su pobednici, a onaj koji prvi dopliva do časnog krsta ima čast da krst ponese svom domu. Nakon godinu dana on taj krst vraća da bi se ponovo za njega plivalo. A svi koji uđu u vodu oni su pobednici i dobijaju Božji blagoslov – istakao je Vlaški.

 

Bezbednost na maksimalnom nivou

 

Direktor Kulturnog centra Goran Marinković posebno je naglasio činjenicu da je sve više učesnika ovog događaja, kao i publike.

 

– Imamo sada prijavljene i iz Novog Sada, Gospođinaca, Titela, Temerina… Prerasli smo u regionalnu manifestaciju, a mi smo spremni da sve učesnike prihvatimo i ugostimo i pre plivanja i posle plivanja. Mislim da ćemo ove godine nadmašiti prošlogodišnji događaj – poručio je Marinković.

 

On je pozvao sve koji su zdravstveno sposobni, a žele da plivaju, da se prijave do sutra.

 

O bezbedonosnim aspektima manifestacije govorio je Vladimir Petrović, direktor Predškolske ustanove Zrenjanin.

 

– Lekarski pregledi obaviće se u bolnici „Sveti Jovan“ u četvrtak, od 8 do 12 časova, i u petak od 9 do 12 časova. Za vreme manifestacije imaćemo obezbeđenje, ljude u čamcu ali i ronioca koji će sve vreme plivanja biti u vodi. Pre početka plivanja ronioci će pregledati vodenu stazu. Sve bezbednosne mere biće na maksimalnom nivou – najavio je Petrović.

 

Pored plivanja za časni krst u Zrenjaninu, istog dana, ali od 14 časova plivaće se i u Kleku, najavio je Simo Salapura.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz