Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Poznati argentinski tango plesač gostuje u Zrenjaninu (Foto)

tango
Foto: Goran Mihajlov

Poznati plesač argentinskog tanga Martin Akosta ovih dana je gost Zrenjanina. On će večeras, s početkom u 20 časova, u okviru programa Korzo festa, koji se održava u centru grada, zajedno sa članovima svoje plesačke grupe, prikazati publici kako izgleda jedan od najlepših i najstrastvenijih latinoameričkih plesova.

 

Martina smo zatekli na Trgu slobode gde se, zajedno sa plesačicom Mariom Tereziom Mulbaher, fotografisao za uspomenu na boravak u gradu na Begeju.

 

– Poreklom sam iz Argentine, ali živim u Beču, gde sam oformio plesačku grupu koja se zove „Naš tango“. Naša ideja je da pravimo različite vrste zabavnih programa. Želja nam je da vremenom postanemo velika grupa. U Srbiju smo došli kako bismo posetili Anu Tot, jednu od članica naše grupe – ispričao je za portal zrenjaninski.com Martin Akosta.

 

Grupa „Naš tango“ organizuje programe u raznim pozorištima, ali ponekad i na ulicama i trgovima, jer ove plesače zovu na festivale na otvorenom.

 

– Prvi put smo u Srbiji i, osim Zrenjanina, posetili smo i Novi Sad, gde smo održali čas onima koji plešu tango. U Zrenjaninu smo organizovali malu radionicu za početnike. A večeras ćemo imati prezentaciju u okviru Korzo festa. Nakon ovoga vraćamo se u Beč. Tamo nas čekaju nove obaveze, a planiramo i mjuzikle u tango fazonu kao što su „Ples na kiši“, „Aladin“… – priča Martin.

 

Ovaj simpatični plesač, inače, nastavlja porodičnu tradiciju iz najjužnije latinoameričke zemlje.

 

– Moj deda je plesao tango, kao i moj otac, a sada sam i ja nastavio njihovim stopama – objašnjava Martin, koji se preselio u Evropu, odnosno glavni grad Austrije, pre više godina.

 

tango
Foto: Goran Mihajlov

 

Ples prepun jakih emocija

 

Bolji poznavaoci tanga ističu da je u pitanju ples pun suprotnosti i da je, pored čvrstine, takođe zadržao i ogromnu mekoću i nežnost. Prepun je jakih emocija. Pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku govori i o životu i smrti. Danas se često karakteriše frazom „tužna misao koja se pleše“.

 

– Profesionalna sam balerina i mogu da plešem različite plesove. Ipak, posebno volim tango, naročito zbog pokreta, strasti, osećanja i načina na koji možete da se izrazite – navodi Maria Terezia Mulbaher.

 

Ona je, poput Martina, prvi put u Srbiji. Kaže da uživa u boravku u našoj zemlji.

 

Zrenjaninka Ana Tot, koja sada živi u Beču i koja je članica grupe „Naš tango“, najzaslužnija je za dolazak Martina u njen rodni grad i Vojvodinu. Ana je, inače, savremeni plesač. Karijeru je počela u zrenjaninskom Baletskom studiju „Stage“. Zatim je upisala Baletsku školu u Novom Sadu. Razvojni put ju je kasnije odveo u Budimpeštu, na tamošnju Akademiju savremene igre.

 

– Putovala sam po Argentini i svideo mi se tango. Potom sam saznala za audiciju u Beču, koju je Martin organizovao. Prijavila sam se i sada sam članica njegove grupe. Organizujemo radionice i performanse, uglavnom svakog meseca, kao i tango žurke, koje su na programu svakog petka ili subote – kaže Ana.

 

Poseta Zrenjaninu je, dodaje ona, početak njihove turneje po svetu.

 

– Pozvala sam ih da dođu ovde kod nas i da organizuju jedan manji seminar. Želja mi je bila da i naši ljudi imaju priliku da se podrobnije upoznaju sa tangom, koji je prelep ples. A na Korzo festu ćemo prikazati spoj tanga i savremenog plesa, tanga i baleta, kao i klasični tango – naglašava Ana Tot.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz