Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Porodična zanatska radnja “Moj šešir” napravi ono što filmadžije zamisle

moj šešir
Foto: Ime naroda/Promo

Porodična zanatska radnja „Moj šešir“ iz Zrenjanina i u doba korone imala je dosta posla, ali su se ipak osetile posledice izolacije i nemogućnost predstavljanja na vašarima i sajmovima.

 

Vlasnici i radnici u radnji „Moj šešir“ Nataša i Željko Čokanjev godinama unazad uspešni su u zanatu za koji su se opredilili – u ručnoj izradi muških i ženskih šešira. Činjenica je da je konkurencija u ovom poslu na domaćem tlu mala, jer na prste jedne ruke mogu se izbrojati šeširdžije u Srbiji. Ali je i tržište znatno suženo.

 

– Doba korone nije bilo dobro za nas i našu radnju, ako sagledamo mogućnost, odnosno nemogućnost nastupa na vašarima i sajmovima, što je naš uobičajeni obrazac u godišnjim planovima. Ali, neke okolnosti su nam išle na ruku. Stoga je posla, i to veoma zahtevnog i izazovnog, ipak bilo – govori za portal zrenjaninski.com Željko Čokanjev.

 

PROČITAJTE JOŠ: Radoslava Bilbija stvara čuda: Od zrna soli napravila umetničko delo (Foto)

 

Čokanjevi su se, naime, suočili sa narudžbinama muških i ženskih šešira za dva domaća filma i jednu seriju, sa tematikom iz različitih epoha. Radni zadatak su obavili uz odlične ocene.

 

– Radili smo šešire za film „Ime naroda“, koji govori o životu i delanju Svetozara Miletića i njegovih bližnjih. Imali smo porudžbinu i od ekipe koja radi seriju „Vreme zla“, kao i za film o Tomi Zdravkoviću, za koji su neke scene snimljene u Zrenjaninu. Sve su to različiti periodi, a i okruženje, sa specifičnostima i osobenim modnim detaljima, naročito kod ženskih šešira. Uspešno smo odgovorili svim zahtevima i već imamo solidno iskustvo kod ovakvih poslova. A imamo veliku podršku i odličnu saradnju sa kostimografom, scenografom i rediteljem Borisom Čakširanom. On je i ovom prilikom bio uz nas – kaže Čokanjev.

 

željko čokanjev
Željko Čokanjev (Foto: Privatna arhiva)

 

Radnja „Moj šešir“ dobila sertifikat starih zanata

 

Radnja „Moj šešir“ dobila je i sertifikat starih zanata, uverenje da su svi artikli tog brenda ručno pravljeni i od prirodnog materijala. Odavno je stekla ugled i renome kod kupaca. Njihovi šeširi od zečje dlake, vune i slame plasiraju se odavno na tržištu u Beogradu. Kupci su često poznate ličnosti i stranci. Šeširi se prodaju i u Novom Sadu i Pančevu, u centralnoj Srbiji, a sve više, kod mlađih mušterija, i putem interneta.

 

Na vašarima, naročito u Vojvodini, stariji ljudi kojima je šešir obavezni odevni predmet, kupuju po tradiciji one sa kraćim obodom.

 

– I tu se trendovi polako menjaju. Sve popularniji su takozvani šeširi „Indijana Džons“, čak i kod starijih i tradicionalista. Uz to, umesto trake, sve češće ide kožica ili pletenica. Naravno, oni od zečje dlake su skuplji, pa i manje traženi, a najbolje se prodaju vuneni – objašnjava Željko Čokanjev.

 

Ova radnja sarađuje i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koju radi kape kamilavke. Nedavno su imali porudžbinu za pravoslavne manastire u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i sa ovim rukotvorinama prelaze granice Srbije.

 

Na pitanje, kakvi su planovi za ovu i naredne godine, Nataša i Željko su složni u oceni da je najvažnije da doba korone ostane za nama.

 

– Važno je samo da prođe ovo doba korone, da se sve završi, pa da se vratimo u normalu, nastupima na vašarima i sajmovima i neposrednom kontaktu sa kupcima. Onda će biti mnogo lakše i nama i našim kupcima i klijentima – zaključuju Čokanjevi.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Uvek mi je drago kada čujem da u Zrenjaninu neko uspešno posluje. Samo nastavite tako. Budite podstrek i drugima, pa će se valjda i posrnuli Zrenjanin malo izdići. Zdravi bili.

sinovoz
FAM