Slobodno vreme

Počelo prijavljivanje učesnika za plivanje za časni krst

casni krst zrenjanin

Tradicionalna, 11. manifestacija “Plivanje za časni krst”, održaće se u subotu, 19. januara. Svi zainteresovani za plivanje i učešće na manifestaciji mogu da se prijave na broj telefona 064/811 64 71.

 

Organizatori manifestacije su Grad Zrenjanin, Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina. Manifestacija se organizuje kao deo obeležavanja hrišćanskog praznika – Bogojavljanja.

 

Plivanje za časni krst počinje u 12 časova, na jezeru kod Kulturnog centra.

 

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljanje, slavi se 19. januara po Julijanskom kalendaru. Bogojavljanje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan gde ga je krstio Sveti Jovan. Krštenje je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin, a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi a događaj se zove Bogojavljanje. Bogojavljanje se obeležava širom Srbije, a kao deo manifestacije je i plivanje za časni krst.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM