Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Pilot Nikola Đuričko, otac slavnog glumca, rado je viđen gost na aerodromu

nikola đuričko
Foto: Nandor Vaci

Nikola Đuričko, otac našeg slavnog glumca Nikole Đurička mlađeg, po zanimanju je pilot. Iako u penziji, gospodin Nikola kao da ne može bez aviona, pa ga vrlo često zaljubljenici u letenje mogu videti na aerodromima. Pa i na aerodromu „Ečka“.

 

– Sada sam angažovan kao ispitivač za evropske dozvole. Ima puno mladih ljudi koji bi letačku karijeru da nastave u inostranstvu. Mada sam se, moram da vam priznam, već umorio, nekako ne mogu da ih ostavim na cedilu – priča Nikola Đuričko stariji za portal zrenjaninski.com.

 

On je oduvek hteo da leti. Kako mu to nije odmah pošlo za rukom, Nikola je počeo kao padobranac.

 

– Počeo sam da skačem na aerodromu u Lisičjem jarku. Desetak godina sam se bavio padobranstvom, bio reprezentativac, ali želja da budem pilot nije me napuštala. Posle završene Škole rezervnih oficira u Zagrebu, postao sam pilot, kapetan. Od 1973. do 2000. godine leteo sam za JAT, a onda još četiri godine, najlepše u karijeri, za avio kompaniju Gane. Iako sam u penziji, angažovan sam za četiri privatne kompanije i, evo, radim i kao ispitivač. A, u stvari, sad bih samo hteo da slikam, a za to imam najmanje vremena – priča Nikola.

 

nikola đuričko
Foto: Nandor Vaci

 

Pored letenja, slikarstvo je Nikolina velika ljubav

 

Umetničke gene, stariji Đuričko nasledio je od roditelja, pre svega, majke Tomanije.

 

– Moja majka je bila glumica, otac je takođe radio u pozorištu, a ja sam u pozorištu odrastao. Najlepše dane detinjstva i rane mladosti proveo sam, nećete verovati, u Zrenjaninu. U zrenjaninsko pozorište moji roditelji su stigli iz Pančeva, iz tamošnjeg teatra. Najlepša sećanja imam na bračni par Rebezov. Vlada je bio scenograf u zrenjaninskom pozorištu, vrhunski, a njegova supruga Ljiljana – glumica. Sećam se i njihove kćerke Evgenije – kazuje nam naš sagovornik.

 

Pročitajte još: Aktuelna uprava ima velike planove za Aerodrom „Ečka“ (Foto)

 

Ipak, gluma nije bila izbor gospodina Nikole.

 

– Slikarstvo je moja velika ljubav, a imao sam čast da učim od velikog Pančevca, slikara Stojana Trumića. Glumački gen je mene preskočio, ali se pojavio kod mog sina Nikole. On je sada u Americi, odlično se snašao, radi sa najboljim agentima, a ja malo slikam, malo letim – kaže Nikola.

 

Iako razgovoru sa tako zanimljivim sagovornicima kao što je Nikola Đuričko nema kraja, mlade kolege, budući piloti nekih irskih, mađarskih ili arapskih avio kompanija, jedva su čekali da priči bude kraj, pa da uzlete sa jednim od najiskusnijih saobraćajnih pilota sa ovih prostora.

 

Mirno nebo i dobar vetar, gospodine Đuričko!

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM