Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

NIJE ZGOREG ZNATI: Higijena automobila u vreme epidemije

higijena automobila
Foto: Pixabay

Kako odmiču nedelje tokom kojih traje borba protiv virusa korona, sve je više tekstova koji podsećaju na mere prevencije o kojima bi trebalo voditi računa. Pored lične higijene i higijene doma, važna je i higijena automobila.

 

Higijena automobila ne treba da se zapostavlja

 

Unutrašnjost vozila sastoji se od metala, plastike ali i tkanine, i sve to zajedno idealna je podloga za širenje virusa koji se na navedenim materijalima najduže i zadržava. Zato bi, pogotovo u ovim danima, bilo preporučljivo posvetiti se čišćenju automobila kako bi boravak u njemu predstavljao što manju opasnost.

 

Najbolje bi bilo krenuti od smeća. To obuhvata sve ono što se zatekne u vozilu, a posledica je usputnih odlaganja tokom boravka u njemu. Prazne kesice, papirne ili vlažne maramice, sve baciti kako bi unutrašnjost automobila bila spremna za dalje sređivanje, odnosno usisavanje i brisanje. Usisavanje treba sprovesti detaljno, pogotovo ukoliko je od poslednjeg pranja prošlo dosta vremena.

 

Pročitajte još: PAN GAS: Žele da zadrže sve zaposlene uprkos manjem prometu

 

Alkoholom, sirćetom, ili drugom mešavinom koja se koristi za čišćenje, prebrisati sve površine koje se u automobilu redovno dodiruju. Među najvažnijim površinama misli se na: volan, menjač, kvake, ručnu kočnicu, sedišta, radio, podizače prozora…  Uz to, ne propustiti brisanje kontrolne table. Porodice koje svakodnevno koriste dečija sedišta ili kolica treba isti tretman da sprovedu i sa njima, budući da su i oni u velikoj meri izloženi virusu i da zahtevaju redovno čišćenje.

 

Potrebno je održavati čistoću unutrašnosti vozila

 

To znači redovno brisanje svih navedenih površina vlažnim alkoholnim maramicama ili krpom naprskanom sredstvom za dezinfekciju. Štaviše, najbolje je pakovanje vlažnih maramica uvek imati u automobilu. Dobro će doći i za brisanje ruku kada zatreba.

 

Unutrašnjost vozila ne bi trebalo brisati tečnostima kao što su izbeljivač ili vodonik peroksid, jer mogu da oštete plastiku, kožu i druge materijale.

 

Naravno, ne treba podsećati da je neophodno nositi rukavice tokom čišćenja i da posle svega treba dobro oprati ruke.

 

Aleksandra Idvorjan

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM