Slobodno vreme

Najavljena tradicionalna manifestacija „Najbolje vino Banata“

najbolje vino banata

Pripreme za tradicionalnu manifestaciju „Najbolje vino Banata“ u punom su jeku. Očekuje se rekordan broj učesnika, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

 

Ova manifestacija organizuje se u Kulturnom centru Zrenjanina u februaru. Završni čin biće 1. marta kada će biti proglašeni i pobednici, uz javnu degustaciju.

 

Ogranizatori nadmetanja „Najbolje vino Banata“ su Klub vina iz Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Turistička organizacija grada Zrenjanina, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina.

 

– Jubilarni 10. put organizujemo ovo takmičenje, ponosni na to što smo ostvarili jednu dobru ideju. Imamo dva veoma rigorozna kriterijuma. Jedno je profesionalni tim za ocenjivanje, a drugo je da promovišemo vina koja su napravljena u Banatu. Zato će nagradu za najbolje vino moći da dobije samo onaj čiji je i vinograd u Banatu – naglasio je predsednik Kluba vina iz Zrenjanina Šandor Šomođi.

 

On je kao posebnost manifestacije istakao i popularizaciju vina Banatski šiler, kao osobesnost regiona.

 

Kao domaćini, u Kulturnom centru su zadovoljni zbog sve veće popularnosti ove manifestacije i odličnog odziva banatskih vinara. Direktor KC Zrenjanina Goran Marinković obećao  je da će se ova ustanova kulture truditi da i u narednim godinama obezbedi najbolje uslove za realizaciju.

 

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina ocenio je da je manifestacija prerasla u dobru tradiciju, ali da ima uslova za njeno još bolje brendiranje.

 

– Ideja je da ovu manifestaciju podignemo na još viši nivo i da ona preraste u festival vina, uz podršku Grada Zrenjanina. Sledeće godine već ćemo možda imati festival i to internacionalnog karaktera. Ideja je, naime, da se uključe i rumunski i mađarski deo Banata. Ovo može biti još jedan vid promocije našeg grada i regiona – najavio je Ljubotina.

 

Banatski šiler je posebna kategorija

 

O propozicijama za učesnike više je govorio jedan od organizatora Branislav Prohaska.

 

– Uzorci se predaju 22. februara od 9 do 16 časova i 23. februara od 9 do 13 sati, u holu Kulturnog centra. Već smo obavestili sva vinska udruženja iz regiona o tome. Uzorci se predaju u buteljkama od 0,75 litara, uz kotizaciju od 200 dinara. Prilažu se četiri kategorije vina, i to belo, roze, crveno i Banatski šiler, koji je posebna kategorija i nije u takmičarskoj konkurencija – precizirao je Prohaska.

 

On je podsetio da je prošle godine bilo 165 uzoraka vina. Kao posebno zanačajnu činjenicu, on je istakao da ocenjivačku komisiju čine međunarodne vinske sudije. Za to zaslugu ima međunarodni vinski sudija i urednik časopisa „Vino i fino“, Zrenjaninac Igor Luković.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM