Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Milana Čugalj osvojila zlato i bronzu na velikom internacionalnom gastronomskom takmičenju

milana čugalj
Foto: Privatna arhiva

Zrenjaninka Milana Čugalj, studentkinja četvrte godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, osvojila je zlatnu i bronzanu medalju na velikom internacionalnom gastronomskom takmičenju koje je održano u Solunu.

 

Takmičenje „12th International Culinary Competition of Southern Europe“ održava se svake druge godine u Solunu i okuplja takmičare širom južne Evrope. Ove godine učestvovalo je 400 studenata i profesionalnih kuvara u 27 kulinarskih kategorija, a angažovan je veliki broj sudija iz 15 zemalja sveta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Slobodan Milanović nam se javio iz Berlina i ispričao jednu nostalgičnu priču

 

Milana Čugalj, koja je pohađala Ekonomsko – trgovinsku školu „Jovan Trajković“ u Zrenjaninu, nakon smera turistički tehničar, opredelila se da dalje školovanje nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu, smer Gastronomija.

 

milana čugalj
Foto: Privatna arhiva

 

Milana se u Solunu takmičila u kategorijama živinsko meso i restoranski desert. Za spremljeno jelo od piletine je dobila bronzanu medalju, a za restoranski desert zlatno odličje.

 

Desert koji je odlikovan zlatom sačinjen je od tradicionalnih srpskih ukusa. Na veoma interesantan način u ovom desertu su se našle suve i sveže šljive, menta, orasi, čokolada, pomorandža, kao i nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, pod zaštitom UNESCO-a – šljivovica. Inspiraciju za osmišljavanje ovakvog deserta je pronašla u bogatoj tradiciji naše zemlje.

 

Članovi žirija su bili prijatno iznenađeni spojem ukusa u jednom desertu, te su ga nagradili zlatnom medaljom.

 

milana čugalj
Foto: Privatna arhiva

 

Raduje se budućim takmičenjima

 

Kao članica Kulinarske asocijacije Srbije (CAS), Milana se raduje budućim takmičenjima. Uveliko smišlja i priprema nove recepte kojima će se predstaviti u najboljem svetlu ali i prikazati ukuse Srbije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li ste se i vi uželeli orasnica koje su pravile naše mame i bake?

 

Uz pomoć profesora Bojane Kalenjuk Pivarski, Gorana Radivojevića i Maje Banjac, studenti Prirodno-matematčkog fakulteta u Novom Sadu Velibor Ivanović, Stefan Šmugović, Milica Petrušić i Milana Čugalj ostvarili su zavidne rezultate na ovom takmičenju. Sa sobom su poneli jednu zlatnu, dve srebrne i tri bronzane medalje, te dva merita iz ukupno osam kategorija.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz