Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Kad Kuzmanovi isteraju karuce iz avlije, svi moraju za njima da se okrenu

karuce
Foto: Privatna arhiva

Ili radi tako da budeš najbolji i u samom vrhu, ili nemoj ni da radiš. To je životni moto porodice Kuzmanov iz Elemira, u kojoj se konjarstvom bavi sada već četvrta generacija. Uzgojem konja bavili su se pradeda, deda, otac Milenko, a sada i četvrta generacija, Milenkov sin Aca. Konje voli i sin Acine sestre, pa je već i peta generacija na vidiku.

 

– Kad isteraš karuce, svi moraju za njima da se okrenu, a konji moraju da ti budu najlepši, „umodani“, kako se to kaže, da im se dlaka sjaji, rep da se sija, kopita da budu namazana. Moraš da imaš najlepšu opremu i za konje i za karuce, nešto što niko drugi nema. Samo tako možeš da traješ i da uspeš – kažu za portal zrenjaninski.com Kuzmanovi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pešice do Belog Blata na čuvenu manifestaciju „Beloblatska kobasica“

 

Ovoj elemirskoj porodici konjarstvo je u krvi i ne žale ni vremena ni truda, a često ni novaca.

 

Karuce i upregnute devetogodišnje kobile, lipicanerke Lasta i Avala, bile su ukras u ko zna koliko svatova. Zovu Kuzmanove na sve strane. Već imaju poziv da u junu dođu u Negotin. Bili su i u gostima u Elemiru naši ljudi iz Austrije. Kad su videli konje i karuce, bili su oduševljeni.

 

A kako se o Lasti, Avali i karucama vodi računa kod Kuzmanovih?

 

Konji se kupaju specijalnim šamponom da bi bili beli kao sneg. Kad prođeš rukom, nijedna dlaka ne ostane u njoj. Rep se posebno pere, u kanti. Kopita moraju da budu namazana, da se sjaje.

 

– Dolazi nam potkivač iz Zemuna, drži pola Srbije i Nemačku. Svaka tri meseca potkivamo konje, jer sve mora da bude baš kako treba – kažu naši sagovornici.

 

O opremi za konje posebno se vodi računa. Sve mora da bude prvoklasno, okrugle štranjke, kajasi, sve od kože, niklovane zvečke… Kad se u karucama uoči Nove godine po Elemiru vozio Deda Mraz, posebna novogodišnja oprema za konje je ručno šivena. Za svatove je drugačije. Zna se kako se konji ukrase, a kako karuce.

 

karuce
Foto: Privatna arhiva

 

Karuce u svatovima postaju retkost

 

Karuce Kuzmanovih su čuvenog graditelja, kolara iz Bečkereka, Lausa. Takve danas retko ko ima. Karuce u svatovima polako postaju retkost.

 

– Više ih ima u Sremu, a u Banatu uglavnom u Novom Bečeju. U nekim svatovima bude i šest – sedam karuca. Jedne za kuma, druge za mladence, treće za starog svata. Ako su jedne, onda se u njima voze mladenci i dever – objašnjavaju naši sagovornici.

 

Najteže je upariti konje, za to je potrebna posebna veština i umeće. Zato su svoje, Lastu i Avalu, pažljivo birali i dugo tražili, a onda još pažljivije dresirali. Kažu, najlakše je dresirati konje lepim rečima, jer one i gvozdena vrata otvaraju.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Za Kuzmanove konji nisu ni samo hobi, ni samo ljubav, oni su prava strast.

 

Ta strast se prenosila sa kolena na koleno, kao i nepisano pravilo kog se drže svi. Ili to što radiš, radi kako treba, ili se nemoj ni hvatati posla.

 

karuce
Foto: Privatna arhiva

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz