Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Internacionalni banatski festival vina okupiće veliki broj vinara

internacionalni banatski festival vina

„Internacionalni banatski festival vina Zrenjanin 2020“ održaće se 6. marta u hali „Medison“, uz sadržajan i bogat program. Ovo su danas najavlili organizatori ove manifestacije.

 

Jednodnevnom događaju prethodiće niz aktivnosti i pripremnih radnji. Tako će 28. i 29. februara, u Kulturnom centru Zrenjanina, biti organizovan prijem uzoraka vina koja će biti kvalifikovana za nadmetanje. Vino se predaje u kategorijama crvenog, belog, roze i šiler, a posebna kategorija biće „banatski šiler“, ili ono što ovdašnji vinari zovu pravo domaće banatsko vino. Uzorci se predaju od 7 do 15 časova. Ocenjivanje vina radiće međunarodne sudije, vrhunski poznavaoci vina, što je manifestaciji obezbedio rođeni Zrenjaninac Igor Luković.

 

– Manifestacija koju smo organizovali u protekloj deceniji, za izbor najboljeg vina Banata, ove godine prerašće u Internacionalni banatski festival vina. Očekujemo učesnike iz Rumunije, pa i banatskog dela Mađarske. Novina je i da će se finalni festivalski dan organizovati u hali „Medison“, sve zahvaljujući podršci Turističke organizacije, Kulturnog centra i IP media, kao i pokroviteljstvu Grada Zrenjanina – naglasio je Branislav Prohaska iz udruženja „Klub vina“, koje je koordinator takmičenja „Najbolje vino Banata“.

 

Član organizacionog odbora manifestacije Zoran Ljubotina, inače direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina, izneo je više detalja o samom festivalskom danu.

 

– Ova manifestacija je od velikog značaja za naš grad, jer u našoj sredini imamo veliki broj vinogradara i ljudi koji se bave vinom. Ove godine osmislili smo da festivalski dan bude začinjen dopunskim programom i nastupom izlagača, proizvođača vina, koji neće učestvovati takmičarski, ali i proizvođača suhomesnataih proizvoda, sireva, meda… – naglasio je Ljubotina.

 

Učesnici koji nisu zainteresovani za takmičenje mogu se prijavljivati u Turističkoj organizaciji Grada Zrenjanina.

 

najbolje vino banata

 

Manifestacija dobija sve masovniji karakter i internacionalnu notu

 

Direktor zrenjaninskog Kulturnog centra Goran Marinković je istakao da će ova ustanova i dalje zdušno podržavati manifestaciju koja dobija sve masovniji karakter i internacionalnu notu.

 

Ulaznica na festival biće nepovratna degustaciona vinska čaša, koja je namenjena degustaciji vina, a koštaće 200 dinara.

 

Festival će biti otvoren uz vinsku himnu, u interpretaciji vokalne solistkinje Ane Aleksić Šajrer i uz klavirsku pratnju Marte Ronto. U 11 časova je svečano otvaranje, a skupu će se obratiti pokrajjinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, kao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

U kulturno-umetničkom programu učestvovaće vokalna solistkinja Milica Dosković, pesnikinja Maja Pandurov, glumac Jovica Jašin i KUD „Pionir“. Planirana su i stručna predavanja renomiranih stručnjaka, podeljena u dva dela. Proglašenje pobednika i dodela nagrada biće u 14.30 časova. Program zaključuje Tamburaški orkestar „Melemi“, nastupom od 17 časova.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.