Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

GRAFITI: Zidna umetnost koja može da oplemeni zapušteni prostor (Foto)

grafiti
Foto: Zoran Bogaroški

Grafiti predstavljaju slanje poruka na javnim površinama, odnosno mogućnost komunikacije savremenog urbanog pojedinca ili grupe sa gradom i gradskom populacijom, u pisanoj ili likovnoj formi. Ovako bi se ukratko mogao opisati ovaj pojam.

 

Odavno se vodi polemika o tome da li su grafiti ulična umetnost ili vandalizam. Jer, često na zidovima privatnih kuća, stambenih zgrada ili poslovnih i drugih objekata osvanu i poruke uvredljive i rasističke sadržine, koje pozivaju na nasilje. Ipak, ne bi trebalo mešati takve grafite, koji budu ispisivani i na fasadama na kojima im mesto nije, i one koji su nastali u formi crteža, odnosno slike.

 

Pročitajte još: Ulični svirač Nikola Di Bari popravlja raspoloženje Zrenjaninaca

 

– Po meni, grafit u kom se poziva na nasilje ili vređa pojedinac ili određena grupa ljudi predstavlja huliganstvo. Ovo što mi radimo je, ipak, nešto drugo – ulična ili javna umetnost. Takvi grafiti često mogu biti i angažovani i predstavljaju neku vrstu zidne umetnosti. Mogli bismo ih nazvati i estetizacijom nekog zapuštenog prostora – objašnjava za portal zrenjaninski.com jedan od autora nekoliko grafita u Zrenjaninu.

 

A mi vam ovom prilikom predstavljamo grafite koji se nalaze na zgradi Vojvođanske banke.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM