Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Gordana Pandurov iz Elemira već dve decenije se bavi proizvodnjom kora

gordana pandurov

Gordana Pandurov iz Elemira dve decenije se bavi proizvodnjom kora, poslom koji po zvaničnoj specifikaciji spada u stare zanate.

 

Gordana je jedna od retkih proizvođača kora za burek i pite u okruženju. Koradžija je do pre nekoliko decenija bilo mnogo više, ali su zanatlije odustale pred navalom gotovih, industrijski proizvedenih, pa samim tim i jeftinijih proizvoda od testa.

 

– Ne samo što sam gotovo jedina, nego što je to zanat koji je bio rezervisan za muškarce. U pitanju je proizvodnja u kojoj ima mnogo ručnog rada, koji je fizički vrlo zahtevan. I sama se pitam kako izdržavam, a sve češće i dokle ću izdržati – priča Gordana Pandurov za portal zrenjaninski.com.

 

PROČITAJTE JOŠ: Održana degustacija mladih vina u organizaciji udruženja “Sveti Martin”

 

Ona dolazi iz porodice pekara i, kako kaže, odrasla je sa brašnom.

 

– Moj otac Trpko Simonovski bio je pekar u Elemiru. Kad je otvorio pekaru, pravio je samo hleb a onda, kasnije, i burek. Moja majka je smatrala da i ja treba da ostanem u toj branši, ali ne da mesim hleb nego da pravim kore. Tako da sam ovaj zanat naučila od majstora za kore, a ne od oca – kaže Gordana.

 

Gordanin radni dan počinje u ranim jutarnjim satima

 

Kore se prave od brašna, vode i soli. Gordanin radni dan počinje u 4.30 časova.

 

– Prvi deo posla je mešenje testa. Kad se testo umesi, potrebno je da se odmara, bar dva – tri sata. Onda sledi tegljenje, odnosno razvlačenje. To radim ručno na specijalnim stolovima. Testo se onda seče na meru i ide u tople valjkove za sušenje. Svakog dana proizvedem između 20 i 30 kilograma kora – priča naša sagovornica.

 

Gordana proizvodi deblje i tanje kore. Deblje su za burek i pite, a tanje za pite sa jabukama, bundevama, baklave…

 

– Domaće kore su mnogo kvalitetnije i ukusnije nego industrijske. Ipak, vreme čini svoje, i danas su industrijske zastupljenije. Razlog je verovatno i cena – ističe Gordana.

 

Kore pravi danima kada nije na pijaci. Zrenjaninci njen proizvod znaju po nazivu „Elkor“.

 

– To je skraćenica od elemirske kore – kroz osmeh nam otkriva ova vredna žena.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM