Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Glumac Viktor Savić na Carskoj bari: Šetnja kroz neprohodnu močvaru

viktor savić
Foto: Instagram/Viktor Savić

Glumac Viktor Savić podelio je sa svojim pratiocima na Instagramu fotografiju sa Carske bare, u okolini Zrenjanina.

 

– Šetnjica kroz neprohodnu močvaru – kratko je Savić opisao ovu fotografiju i stavio nekoliko hashtagova iz kojih se može zaključiti da je u specijalnom rezervatu prirode snimao emisiju „Veslom kroz Vojvodinu“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovaj momak je čudo: Stevica Vuković potpuno sam pokrenuo radio stanicu

 

Poznato je da Viktor Savić uživa u najrazličitijim izazovima i avanturama u prirodi. Stoga ne čudi što je prihvatio da bude voditelj ovog serijala, čija je autorka Tamara Grujić. Kako je ranije saopšteno, serijal „Veslom kroz Vojvodinu“ će na najbolji način, slikom i rečju, prikazati reke, kanale, jezera, zaštićena prirodna područja i brojne destinacije na području Vojvodine.

 

Autorka, najpoznatija po humanosti i serijalu „S Tamarom u akciji“, i scenaristi serijala, predvideli su da znamenitosti Vojvodine i njenu mulikulturalnost upoznaju sa vode, isključivo veslajući, bez upotrebe motornih čamaca.

 

Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“ nalazi se na 17 kilometara južno od Zrenjanina i oko dva kilometra od magistralnog puta Zrenjanin – Beograd. Zauzima površinu od oko 1.600 hektara.

 

Austrougarski prestolonaslednik Ferdinand rado je lovio po prostorima ove bare, te otuda i naziv  „carska“.

 

Posebnu prirodnu vrednost kompleksu Carske bare i napuštenog toka reke Begej daju mozaičnost, vodene, travnate i šumske vegetacije, kao i raznovrsnost životinjskih vrsta.

 

Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta. Među njima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka…

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje. Prostor oko bare obrastao je dugogodišnjim zasadima vrbe i topole.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Jesu li mu rekli da je par km odatle Ling Long? I da ta fabrika guma počinje uskoro sa radom, kao i da će tu prolaziti hiljade šlepera na novoizgrađenom autoputu. Od Carske bare neće ostati ni bara ni života.

sinovoz