Slobodno vreme

Festival kobasica i domaće rakije po šesti put u Belom Blatu

festival kobasica i domaće rakije

Tradicionalni, 6. Festival kobasica i domaće rakije održaće se u subotu, 9. februara, u Belom Blatu, najavljeno je danas u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Program i satnicu festivala predstavila je Jelena Jajić iz Turističke organizacije grada Zrenjanina.

 

– Dolazak takmičara i gostiju je od 8 časova, u 8.30 je doručak, a u 10.30 svečano otvaranje. U 11 časova je početak takmičenja u pravljenju kobasica, a takmičenje za izbor najbolje rakije u 11.30. Tačno u podne je ručak, i to svinjski paprikaš i pečena kobasica, a u 13 časova ocenjivanje i pečenje kobasica – izložila je Jajić deo programa manifestacije.

 

Od 13 do 15 časova, inače, planiran je i karavan „Banatska bajka 2019“. U programu učestvuju direktor i đaci Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ Belo Blato, KUD „Đerđef“ Zrenjanin, Pevačka grupa „Filigrani“ i drugi. Proglašenje pobednika i uručenje nagrada je u 15 časova.

 

Organizatori ove manifestacije su Udruženje kulinara amatera i negovalaca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, Turističkom organizacijom grada Zrenjanina i Kulturnim centrom Zrenjanina.

 

– Drago mi je da smo deo ove manifestacije i učinićemo sve da je dalje unapređujemo. Želimo da pokažemo da naši turistički potencijali nisu samo u gradu, već i u selima. Ovo je novi turistički proizvod. U pitanju je nesvakidašnja manifestacija koja je prevazišla lokalne okvire, koju ćemo zdušno promovisati. I uključivanje programa „Banatske bajke“ je naš doprinos, a to ćemo uključivati u promociju još nekih sela ove godine – najavio je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

 

festival kobasica i domaće rakije

 

Razvoj seoskog turizma

 

Ištvan Požar iz Udruženja kulinara amatera najavio je da će manifestacija ove godine biti znatno bogatija kulturno – umetničkim programom. On je posebno istakao da će se voditi računa o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda koji će biti u ponudi na manifestaciji.

 

Predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš podsetio je da se ideja o manifestaciji rodila sa ciljem promocije Belog Blata, koje je prilično udaljeno od urbane zone.

 

– Ideja je razvoj seoskog turizma i pokušaj da se pokaže da nije tako loše živeti na selu, već da to ima i svoju lepšu stranu – zaključio je Markuš.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM