Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Erotika i pušenje nargile unutar manastira koji je spomenik kulture! (Video)

arača
Arača

Da li i kakvi sadržaji se mogu snimati na lokalitetima koji su, kao spomenici kulture, pod zaštitom države? Na koji način se spomenik kulture može naći u popularnim sadržajima?

 

Primera da se za potrebe snimanja različitih sadržaja biraju spomenici kulture koji su pod zaštitom države je mnogo, a jedan od njih je i spot pevačice Milene Ćeranić, snimljen na lokalitetu Arača. Arača je, inače, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Pevačica i bivša učesnica rijaliti programa „Farma“ u spotu za pesmu „Šefica“ u pojedinim kadrovima je oskudno obučena, puši nargilu, i sve to unutar manastira Arača kod Novog Bečeja. Spot je snimljen ranije, ali je ponovo objavljen na popularnoj platformi YouTube.

 

Pojedini mediji koji se bave estradom čak su naveli da se „ambijent benediktinske crkve Arača potpuno uklopio u emociju numere”. Da li i kakve veze imaju reči pesme „Šefica“ sa ovim spomenikom kulture, možete prosuditi i sami ukoliko poslušate numeru.

 

PROČITAJTE JOŠ: Crepajke odlično kuvaju, a demonstrirale su i svoje kosačko umeće

 

Da bi se bilo šta snimilo na lokalitetima pod zaštitom, potrebno je od nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika dobiti saglasnost.

 

Kako portal zrenjaninski.com saznaje, saglasnost za snimanje spota zatražen je i dobijen u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.

 

„Zahtev je podnet, a Zavod je odobrio snimanje, ali samo u okolini Arače. Nismo izdali rešenje kojim je dozvoljeno snimanje unutar Arače“, rekli su našem portalu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Spomenik kulture mora imati veze sa onim za šta se eksploatiše

 

Ovo nije jedini zahtev o kom je Zavod odlučivao. Zavod dalje ne kontroliše snimanje ili eventualno nepoštovanje onoga što je u zahtevu pisalo.

 

Istoričari umetnosti smatraju da se mora voditi računa o tome za šta se i kako koriste lokaliteti koji predstavljaju spomenike kulture.

 

– Mora postojati veza između spomenika kulture i onoga za šta se on eksploatiše. Mora se voditi računa o tome kako se prezentuje i promoviše spomenik kulture. Spomenici kulture su vrlo zanimljivi, filmični… Imali smo primer sa Baroknom salom Gradske kuće i snimanjem u njoj. Arača je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Zakon to definiše, ali svedoci smo da se i ono što je propisano ne poštuje – rekla nam je Vesna Karavida, istoričarka umetnosti.

 

U rešenju koji je zrenjaninski Zavod izdao jasno piše šta se može koristiti za snimanje.

 

Za dalju kontrolu nadležni su neki drugi organi.

 

Uostalom, pogledajte spot, poslušajte pesmu i prosudite sami.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.