Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Dušan Juvanin ima jednu od najvrednijih kolekcija fotografija i dokumenata

tito u plavom salonu
Tito u Plavom salonu u Zrenjaninu

Volite da gledate fotografije Zrenjanina, Petrovgrada ili Velikog Bečkereka, uživate u starim razglednicama našeg grada? Ili vas interesuje kako su izgledale značke koje su svake godine krasile revere radnika zrenjaninskih preduzeća? Sve ovo, ali i još mnogo toga drugog, strastveno voli naš sugrađanin Dušan Juvanin.

 

Zato što to voli, on je počeo i da sakuplja, pa danas ima jednu od najvrednijih kolekcija dokumenata, fotografija, razglednica, znački, knjiga i još mnogo toga. Jedini uslov da se nešto od predmeta nađe u njegovoj kolekciji jeste da bude u vezi sa Zrenjaninom.

 

– Jedna od mojih najvećih ljubavi je kolekcionarstvo, to je strast. Druga velika ljubav je Zrenjanin. Ja sam svoju kolekciju počeo da pravim još od malena. Neko skuplja salvete, neko markice, neko makete automobila, a ja sam počeo da sakupljam sve što ima bilo kakve veze sa mojim gradom – kaže za portal zrenjaninski.com Dušan Juvanin.

 

Pročitajte još: Stefan Padrov krenuo na hodočašće u želji da pomogne oboleloj deci

 

razglednica begeja
Predivna razglednica Begeja

 

Postoje dve vrste kolekcionara, objašnjava Dušan. Jedna su oni koji sakupljaju za sebe i svoju kolekciju ne pokazuju nikad i nikome. Druga, kojoj i sam pripada, ona je koja sakuplja za sebe, ali i deli sa drugima.

 

– Nema valjda izložbe, publikacije, filma, koji se tiču Zrenjanina, a da nisam izašao u susret primercima iz svoje kolekcije. Jako mi je žao što sve više onoga što predstavlja istoriju ovog grada završava u inostranstvu. U poslednje vreme naše komšije Rumuni kupuju, ne pitajući za cenu, sve što ima veze sa Banatom. Ozbiljna arhiva o zrenjaninskim masonima, nažalost, završila je u Americi. Kad jednom ode u inostranstvo, deo naše istorije je nepovratno izgubljen. Zato ja tragam, kopam, menjam, kupujem, samo da se domognem retkih stvari. Kuća mi je prepuna i nikada ne prestaje opasnost da me moji izbace iz kuće, zajedno sa kolekcijom. Ali, to je takva strast i ljubav da ja ne mogu da odustanem – kroz osmeh kaže naš sagovornik.

 

leptir veliki bečkerek
Čuveni leptir

 

Kolekcionari na različite načine dolaze do onoga što žele

 

U bogatoj Dušanovoj kolekciji ima najmanje 2.500 razglednica i oko 8.000 fotografija našeg grada iz različitih perioda.

 

– Kolekcionari na različite načine dolaze do onoga što žele za svoju kolekciju. Institucije, nažalost, nemaju novca za otkup, i veliki deo završava u privatnim rukama. Kako? Naslednici uglavnom nemaju previše sluha za nasledstvo u vidu fotografija, dokumenata, knjiga… Dobar deo završi i u kontejeneru. Kolekcionari su izvežbani za takve poduhvate – ističe Dušan.

 

Problem je, kaže, što u privatnoj varijanti, kolekcionari kao što je on, ne mogu da izlože svoje eksponate, niti da u institucijama dobiju svoj kutak. Zato bogatstvo leži u kutijama i foto albumima. Najveći deo toga, i pored dobre volje sadašnjih vlasnika, nikad neće ugledati svetlo dana.

 

oroszy
Fotografija čiji je autor čuveni fotograf Oroszy

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM