Foto dana Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Čvarak fest u Mužlji i ove godine okupiće brojne ljubitelje dobrog zalogaja

čvarak fest u mužlji

Tradicionalni, 9. po redu „Čvarak fest“ biće održan u subotu, 8. februara, na prostoru Sportskog centra Lehel u Mužlji.

 

Takmičenje u topljenju pravih banatskih čvaraka ove godine će, kako stvari stoje, privući rekordan broj učesnika.

 

– Do sada su se prijavile 53 ekipe i mislim da ćemo na tome morati i da se zaustavimo. Dolaze nam takmičari iz Vojvodine, a ove godine imamo prijavljene i ekipe iz Požarevca, Kragujevca, ali i Mađarske, Rumunije… I žiri koji će ocenjivati uzorke je internacionalni: biće tu istaknuti kulinari iz Budimpešte, Temišvara – kaže za portal zrenjaninski.com Jožef Greguš, ispred organizatora, Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“.

 

Takmičari će dobiti deset kilograma slanine, a žiriju treba da predaju od 150 do 200 grama čvaraka i parče slanine, dimenzija 13×13 centimetara. Topljenje počinje u 11 časova, a najbolji čvarak biće proglašen u popodnevnim satima.

 

No, posetioci manifestacije „Čvarak fest“ u Mužlji će čvarke, ali i druge svinjske đakonije, moći da kupe već u prepodnevnim satima. Ove godine, kako kaže naš sagovornik, biće formirane dve ulice sa štandovima. U jednoj će se prodavati igračke, slatkiši, bele kobasice, pirinčare, švargle, a u drugoj vino i rakija.

 

U 11 časova, ispred škole, krenuće čuvene maškare. Deca iz vrtića i škole, ali i odrasli, maskama će pokušati da oteraju zimu. Njihov dolazak na Lehelu očekuje se oko 12 časova.

 

A kako izgleda pobednički čvarak?

 

– Savetujemo takmičarima da tope prave starinske banatske čvarke. To znači da čvarak mora da ima boju kikirikija, da bude hrskav spolja, a da se u ustima polako rastopi – objašnjava Greguš.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM