Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Članice Udruženja žena „Banatsko jagnje“ ovčiju vunu peru u Tamišu

članice udruženja banatsko jagnje peru vunu

Iako su ove godine članice Udruženja žena „Banatsko jagnje“ iz Boke, sela u opštini Sečanj, oprale manje vune nego ranijih godina, negde oko 400 kilograma, za štrikanje će je biti dovoljno. Ako vreme u narednom periodu dozvoli, možda još operu izvesnu količinu vune od ovaca rase „Romanovska“, koja bi trebalo da im stigne iz Hrvatske.

 

– Tradicionalno smo u avgustu dva puta vunu prale i ispirale u reci Tamiš. To je tradicija po kojoj smo jedinstvene i poznate. Ove godine smo uspele da nabavimo vunu ovaca rasa „Il de Frans“ i „Virtemberg“. Vunu smo osušile i odložile. Odlučile smo da pređu više ne bojimo, nego će to što ištrikamo biti u prirodnoj boji vune – priča za portal zrenjaninski.com predsednica Udruženja žena „Banatsko jagnje“ Marija Večanski.

 

pranje vune

 

PROČITAJTE JOŠ: Državno prvenstvo u aero-reliju ovog vikenda na aerodromu “Ečka”

 

A članice udruženja već znaju šta će štrikati.

 

– Prvo štrikamo prsluke za tri monahinje i jednog monaha u Kikindi. I ove godine ćemo novoređenim bebama u selu darovati poklone od prirodne vune. Nešto će se naći i za prodaju, jer se od novca koji dobijemo za svoje proizvode izdržava udruženje – ističe Večanski.

 

pranje vune

 

Ono što žene ištrikaju vrlo je traženo

 

Ranijih godina članice udruženja prale su i posle prerađivale i do 700 – 800 kilograma vune. Ono što žene iz Boke ali i drugih sela ištrikaju, vrlo je traženo.

 

– Imate ljude koji cene prirodne materijale. Ima i onih koji ništa drugo ne mogu da obuku ili obuju. Zovu nas mame koje tvrde da bebe skidaju sintetičke čarape. Jedino na nogama trpe one koje mi ištrikamo – napominje Večanski.

 

pranje vune

 

No, kako kaže naša sagovornica, posla je previše i žene iz udruženja ne uspevaju sve same da urade, jer ih čekaju i drugi poslovi.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Učestvujemo na raznim manifestacijama. Svuda smo tražene. Izlažemo ono što same napravimo. Domaće rezance za nasuvo sa makom, pekmez od dunja, kuglice kitnikeza… Poklanjamo i prodajemo, a od toga što prodamo funkcioniše naše udruženje. Učestvujemo i u edukacijama, na radionicama… I, što je najvažnije, u svemu uživamo, a istovremeno čuvamo tradiciju svog kraja – zaključuje Marija Večanski.

 

pranje vune

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak