Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Čaba Terečik jedan od retkih koji lovi divljač lukom i strelom (Foto, Video)

čaba terečik

Čaba Terečik jedan je od retkih lovaca u Srbiji koji u lovu na životinje, umesto vatrenog oružja, koristi luk i strelu. Oni koji ne prate svetske trendove u lovstvu mogli bi da pomisle da je u pitanju primitivno oružje. Ali, naprotiv, reč je spravi izrađenoj od najsavremenijih materijala. U pitanju je složeni luk, sa točkićima, tetivama i nišanom, napravljen od metala i karbona, koji ispaljuje strele sa izuzetno oštrim vrhom.

 

Čabu smo upoznali jednog poslepodneva u kafeu Piccolo, u zrenjaninskom naselju Lesnina, gde smo, uz kafu savršenog ukusa, započeli priču o njegovom neobičnom hobiju. Razgovor smo nastavili dva dana kasnije na strelištu, koje se nalazi pokraj puta prema Beogradu, gde nam je Čaba demonstrirao svoje umeće u baratanju lukom i strelom.

 

 

– Lovstvom sam počeo da se bavim 1999. godine i jedno vreme sam bio i član Upravnog odbora Lovačkog udruženja Sečanj – priča za portal zrenjaninski.com Čaba Terečik, rodom iz Šurjana, a koji odnedavno živi u Zrenjaninu.

 

Sa lukom i strelom prvi put se susreo 2013. kada ga je prijatelj iz Francuske pozvao da bude njegov gost u Južnoafričkoj Republici.

 

– Tamo je baš popularan lov lukom i strelom, tako da sam imao priliku da ga isprobam. Bilo mi je fascinantno kojom brzinom luk ispaljuje strelu i kojom preciznošću ona pogađa u metu. Imao sam priliku da odstrelim bradavičastu svinju, impalu i plavog gnua – priseća se naš sagovornik.

 

čaba terečik

 

Dve godine uvežbavao tehniku

 

U međuvremenu je u Srbiji promenjen zakon, pa se tetivno oružje sada može kupiti bez ikakve nabavne dozvole. Tako je Čaba 2017. postao vlasnik jednog od njih. Naredne dve godine je trenirao, uvežbavao tehniku, da bi se 2019. odvažio da izađe u lov sa novim oružjem.

 

– Potrebno je puno vežbe i tehnike da bi se ovladalo ovim oružjem. Ono iziskuje puno snage, kako bi lovac mogao da nategne luk, koji ima oko 40 kilograma. Dakle, treba jednom rukom držati spravu te težine. Za prosečnog streličara maksimalna razdaljina između lovca i plena iznosi oko 40 metara. Treba biti spretan i prići dovoljno blizu, jer je divljač veoma obazriva i reaguje na svaki pokret i miris. Deset puta je teže uloviti životinju lukom i strelom nego puškom – objašnjava Terečik, uz napomenu da se kod nas za sada ovim oružjem lovi samo visoka divljač, odnosno divlje svinje, evropski jelen, jelen lopatar, a u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj sve.

 

 

Film o Čabi ušao u finale prestižnog festivala

 

Prema Čabinim rečima, prosečna brzina strele iznosi oko 70 – 80 metara u sekundi. Strela putuje sporije od brzine zvuka, tako da divljač uspeva da reaguje na zvuk. To je, ističe on, jedan od problema zašto ne može da se gađa na većim daljinama.

 

Inače, Čabin lov na divlje svinje je ovekovečen u kratkometražnom filmu autora Lazara Obradovića, koji je ušao u finale prestižnog festivala lovačkog filma „Monokular“. Pobedničko ostvarenje biće proglašeno 25. marta, a film u kojem je prikazan Terečik u akciji našao se među pet finalista u jednoj od kategorija.

 

čaba terečik

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Video je nastao sasvim slučajno, kada sam lovio u ograđenom lovištu u Srbiji. Moj sadašnji prijatelj Lazar Obradović, kog sam tada upoznao, inače profesionalni fotograf, igrom slučaja me je snimio i napravio jedan izuzetno atraktivan video, koji je poslao na festival. I, eto, ušli smo u finale – ističe Čaba Terečik.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz