Slobodno vreme Vesti Zrenjanin

Brazilci oslikali mural na zgradi Doma kulture u Lukićevu

mural

Brazilac Fredone Fone je, uz pomoć Žoane Kviroge i drugih umetnika, u Lukićevu oslikao mural na Domu kulture. Tako je ostavio nesvakidašnji trag o boravku u Banatu.

 

Ovo dvoje mladih, ali iskusnih brazilskih umetnika, sa razvijenom praksom, putuje po svetu i često posećuje sela. Kada su murali u pitanju, Fredone pretenduje da radi u ruralnim mestima, ali to nije isključivo. Kao samostalni umetnici i kao umetnički duo, oni rade i u urbanim sredinama. Tako su se obreli i u Lukićevu. Tamo im je Mesna zajednica obezbedila materijal za oslikavanje murala na Domu kulture. Smeštaj, hranu i ostale troškove donirali su saradnici na projektu i oni koji su želeli da pomognu njegovu realizaciju.

 

Za petnaest dana boravka i rada u Lukićevu meštani su pomno pratili njihov stvaralački napor. Sam mural je proizvod vremena provedenog u Lukićevu i kontakta sa njegovim meštanima. A jedna od poruka murala oslikanog u Lukićevu je da sala Doma kulture nije u funkciji otkako se pre više od decenije obrušio plafon u ovom objektu.

 

– Brazilski umetnik je izrazio nadu da će ovaj projekat doprineti obnovi sale. Poruka murala je vezana za iskustvo autora i njegovu praksu – kaže Sunčica Pasuljević Kandić, asistentkinja na Katedri za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je bila uključena u projekat.

 

Projekat se bavi pitanjima umrežavanja

 

Za svoj rad gosti nisu plaćeni, jer nije bilo sredstava. Cilj projekta je, inače, da se pokreću kreativne stvari i podstiče saradnja. Na taj način projekat se bavi pitanjima umrežavanja, umetničkih resursa, načina finansiranja umetnosti i kolektivne saradnje.

 

Pročitajte još: Nikola Pešić na biciklu prešao hiljade kilometara, na redu nova avantura

 

– Koristim apstratktne oblike i ovu paletu boja, jer su upravo te boje jedne od najjeftinijih – veli Fredone, koji je živeo na periferiji brazilskog grada Espiritus Sando.

 

Kada oslikava murale, Fredone uglavnom teži da izabere ruralna mesta, koja nisu turističkog karaktera i tako doprinese njihovom razvoju. On je vizuelni umetnik i murali su jedan deo njegove prakse, pa praksu ne sprovodi isključivo u selima, nego i u gradovima. Putuje sa Žoanom Kvirogu, sa kojom je osnovao umetnički duo „Pendulo“.

 

Kao umetnički duo „Pendulo“ trenutno su u umetničkoj rezidenciji u Nemačkoj, gde zajedno rade na interdisciplinarnom site specific radu, koji tematski preispituje koncept granica.

 

Žoana je, inače, diplomirani filozof. Ona je po završetku studija svoj istraživački fokus nastavila kroz umetničku praksu. U Lukićevu je nastavila svoje istraživanje vezano za hleb, koje je prošle godine započela u rezidenciji na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u okviru istog projekta.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz