Ekonomija YSLAJDER

ZAPAŽENI REZULTATI ZRENJANINSKOG IKT KLASTERA

ZRENJANIN – Prvi skup predstavnika svih IKT klastera Srbije održan je četvrtak u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“, u organizaciji Zrenjaninskog IKT klastera, koji je osnovan pre nepunih godinu dana.

 

 

Odazvali su se predstavnici gotovo svih klastera, osim učesnika iz Niša, koji su otkazali dolazak zbog neodložnih obaveza. Na skupu su, pored predstavnika ovdašnjeg klastera, bili prisutni i gosti iz Beograda, iz centralne Srbije sa sedištem u Kragujevcu, predstavnici vojvođanskog IKT klastera sa sedištem u Novom Sadu, kao i novoosnovanog klastera u Subotici. Suština okupljanja bila je razmena iskustava i povezivanje.

 

– Hteli smo i da se upoznamo sa načinom organizovanja i funkcionisanja kolega iz drugih delova Srbije, koje su njihove ključne aktivnosti i rezultati koje su postigli tokom svog rada. S obzirom na to da smo mi najmlađi klaster, za nas je ovo bio izuzetno važan događaj, naročito za planiranje daljeg delovanja – naglašava predsednik Izvršnog odbora Zrenjaninskog IKT klastera Vladimir Kovač.

 

Kao veoma pozitivan zaključak on navodi da je ovdašnji klaster pokazao da je za kratko vreme postigao zapažene rezultate.

 

– I pored nedostatka sredstava i nedovoljnog iskustva, mi smo već načinili višegodišnju strategiju razvoja i akcioni plan, što su izuzetno važni dokumenti ne samo za način funkcionisanja, već i za potencijalno apliciranje za projekte na domaćem i inostranom tlu. Za takvo angažovanje dobili smo priznanja ostalih kolega. S druge strane, nama je bilo značajno da se upoznamo sa načinom kako se finansiraju ostali klasteri i koje su to sve aktivnosti koje se mogu organizovati pod okriljem klastera – napominje Kovač.

 

 

Na kraju, on kaže da Zrenjaninci mogu biti ponosni zbog organizovanja ovog skupa, jer su se pokazali kao dobri domaćini, pa su iz hotela „Vojvodina“ gosti otišli veoma zadovoljni.

 

-Prihvaćeni smo kao punopravni član Asocijacije IKT klastera Srbije, stavljeni su nam na raspolaganje resursi i kontakti i tako je podržan naš dalji rad. Ovim se priča ne završava i upravo mi smo preneli vest da organizacija Digitalna Srbija planira da u svoje aktivnosti uveže sve IKT klastere pa nas uskoro očekuje važan sastanak na tu temu – ističe Kovač.

 

Kao poseban zaključak sa skupa Kovač je istakao da Zrenjaninski IKT klaster ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, što je kod mnogih drugih klastera problem.

 

-Kod nas je lokalna samouprava jedan od inicijatora Zrenjaninskog IKT klastera, što je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao na ovom sastanku – zaključuje Kovač.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz