Poljoprivreda YSLAJDER

BIO FARMA ŠOKŠIĆ U TARAŠU: NEOPHODNA POMOĆ NEBANKARSKIH INSTITUCIJA

šoškić

TARAŠ – Kampanja pod sloganom „Investicije za rast“ Projekta za bolje uslove poslovanja američke agencije za međunarodni razvoj USAID BEP, u saradnji sa Centrom za organsku proizvodnju iz Selenče promovisana je danas na Bio farmi Šokšić u Tarašu.

 

bio farma šokšić

 

Cilj današnje posete kojoj je pored medija prisustvovala i grupa organskih proizvođača bio je razgovor o neophodnosti da se nebankarskim institucijama u Srbiji omogući rad i samim tim proširi broj finansijskih izvora za mikro, mala i srednja preduzeća.

 

Počeli smo prozvodnju na arima zemlje sada smo stigli do hektara i napredovali smo isključivo sopstvenim ulaganjem, kaže Gordana Šokšić, vlasnica Bio farme Šokšić. U veliku investiciju ubrajam i školovanje dva sina, od kojih je jedan završio a drugi je na trećoj godini poljoprivrednog fakulteta – smer organske proizvodnje.

 

Više ne možemo iz sopstvenih sredstava a neophodno je dalje ulaganje. Svoje proizvode prodajemo na pijaci i u supermarketima, kao što su Idea, Univerekspot, Super vero i u ovom trenutku nam je najneophodnija hladnjača. Banke nas i ne prepoznaju kao zanimljive klijente a i bankarski krediti su za nas nepovoljni. Podrška fondova i nebankarskih institucija za nas je pravo rešenje, istakla je Šokšić.

 

Istraživanja USAID BEP –a pokazuju da bi, ukoliko bi se osnovale samo mikrofinansijske institucije, Srbija u naredne četiri godine mogla da računa na plasmane od skoro 900 miliona evra i otvaranje 100 000 novih radnih mesta, istakla je Sandra Rodić, ekspert USAID projekta za bolje poslovanje.

 

 

Bio farma Šokšić uglavnom proizvodi krtolasto povrće, krompir, cveklu, šaragrepu, zatim kupus ali kako ističu, imaju i drugo povrće jer i pijaca ali i marketi traže širu lepezu.

 

Jasno nam je da se ne možemo upoređivati sa bogatim zemljama Evropske unije ali naše kolege u regionu imaju daleko bolje mogućnosti kreditiranja. Takve finansijske institucije nude osim finansijskih sredstava i savetovanje i praćenje kompanije, što je nama takođe od velike koristi, istakla je Šokšić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz