Region Vesti Zrenjanin

Žitište planira više kapitalnih projekata u narednoj godini

žitište
Foto: Zoran Bogaroški

Više kapitalnih projekata odobreno je odlukom o budžetu opštine Žitište za 2021. godinu, usvojenom na poslednjoj skupštinskoj sednici, koja je prethodno bila na javnoj raspravi.

 

Najveća planirana investicija biće izgradnja postrojenja za preradu pijaće vode na vodozahvatu u Žitištu. Za tu namenu planirano je čak 140 miliona dinara. Ipak, to neće biti prioritetni projekat, jer opština za tako veliku investiciju mora da obezbedi finansijsku podršku.

 

PROČITAJTE JOŠ: Granični prelaz Jaša Tomić ove godine gotovo da nije ni radio

 

– Mi smo projekat pripremili. On predviđa gradnju postrojenja zamašnog kapaciteta, koje može da zadovolji potrebe naselja sa 12.000 žitelja. U slučaju da obezbedimo sredstva naravno da ćemo krenuti u investiciju, ali fazno. U završnoj fazi razmišljalo bi se i o priključenju bližih sela, kao što su Ravni Topolovac i Torak – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević.

 

On ističe da će prioriteni zadatak u sledećoj godini ipak biti zamena azbestnih cevi na vodovodnoj mreži u Banatskom Karađorđevu.

 

– To je jedino naseljeno mesto u našoj opštini gde nije odrađena zamena azbestnih cevi. I to nam je zadatak za 2021. i 2022. godinu. U tu svrhu previđeno je čak 128 miliona dinara. Planiramo i bušenje novih bunara u Česteregu i Banatskom Dvoru, sve sa prečistačima manjeg kapaciteta. U planu je i bušenje bunara i izgradnju vodovoda u Hetinu, koji do sada nije imao centralni vodovod – napominje Vučurević.

 

Radiće se i lokalni putevi na području opštine Žitište

 

On najavljuje i asfaltiranje ulica u Hetinu koje još nemaju tvrdu podlogu, i za tu namenu predviđena su 23 miliona dinara.

 

Ono što je u završnoj fazi je i početak rada prečistača za otpadne vode u Žitištu, gde sledi probni rad pa upotrebna dozvola. Kao i kod prečistača za vodu, Vučurević kaže da je predviđena mogućnost da se na prečistač otpadnih voda priključe i Ravni Topolovac i Torak.

 

Radiće se i lokalni putevi na području opštine, koji su u lošem stanju, kao i pešačke staze, a već se realizuju ili su u pripremi i rekonstrukcioni radovi na domovima kulture u više naselja, što je predviđeno lokalnim budžetom za narednu godinu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM