Region Vesti Zrenjanin

Vojvođansko društvo za železnicu protivi se demontaži starih šina

glavna železnička stanica

Vojvođansko društvo za železnicu iz Novog Sada smatra da je odluka „Infrastrukture železnice Srbije“ da demontira stare šine na mnogim deonicama, između ostalog i na području grada Zrenjanina i opštine Sečanj, duboko pogrešna.

 

Ova neprofitna organizacija podseća da je započelo uništenje više od jedne trećine železničkih pruga i pružnih koridora. U toku je njihovo brisanje sa tla i mape Vojvodine zauvek.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uoči uskršnjih praznika od ribokradica oduzeto 11 kilometara mreža

 

– Decenijskom nebrigom i neulaganjem mnogi delovi ovog velikog sistema dovedeni su u stanje takozvane „ekonomske neisplativosti“. Na mnogim prugama saobraćaj je davno obustavljen, ali sada je nastupila nova situacija. Zarad sitnog ćara, pored starih šina, rasprodaju se pruge, stanice, zemljišne parcele i drugo, i zauvek uklanjaju, a sutra mogu zatrebati. Ne možemo da prihvatimo činjenicu da pruge nisu potrebne između gradova, kao što su na primer Zrenjanin i Vršac, gde je železnički saobraćaj obustavljen. Šine koje su u relativno dobrom stanju se rasprodaju, kao otpadni materijal za 12,14 dinara po kilogramu. Ni to nije dovoljno, nego i sam pružni koridor treba zauvek uništiti. Slično je na mnogim drugim deonicama – ističe predsednik Vojvođanskog društva za železnicu Milan Vučinić.

 

Vučinić podseća da se u svim prostornim i strateškim dokumentima na nacionalnom i pokrajinskom nivou ističe da je železnica, između ostalog, nosilac regionalnog i ravnomernog privrednog i drugog razvoja.

 

– Ovakvim potezima ruši se taj oslonac. Nepoštovanjem i nedoslednom primenom navedenih strateških opredeljenja, Vojvodini se nanosi ogromna šteta po njen privredni i kulturni razvoj u sadašnjosti i budućnosti. To treba sprečiti – naglašava Vučinić.

 

pruga

 

Železnička mreža u Vojvodini nekada bila jedna od najgušćih u Evropi

 

On podseća da je Vojvodina nastala na dva bitna infrastrukturna sistema, a to su hidro-sistem i železnički sistem. Svojevremeno je železnička mreža na teritoriji Vojvodine bila jedna od najgušćih u Evropi. Tome je doprinela povoljna geografija ravničarskog područja, ali i ekonomska moć.

 

PROČITAJTE JOŠ: Usvojen plan reorganizacije i obustavljen stečaj u preduzeću „Taraš“

 

– Ne može se očekivati da železnički sistem u Vojvodini ostane celovit, netaknut. Međutim, njegovo propadanje tokom poslednje tri decenije u širokom obimu, s posebnim ubrzanjem u skorašnje vreme, ne predstavlja njegovo svođenje na racionalnu meru u novim uslovima, već devastiranje i uništenje sistema. Ono je umnogome rezultat neodržavanja i neinvestiranja, ne samo novca već i dužne pažnje i brige. To je rezultiralo zapuštenošću i devastaciji sistema – navodi Milan Vučinić.

 

Vučinić dodaje da se proces uništavanja vojvođanskog železničkog sistema pripremao i sprovodio etapno.

 

Prema njegovim rečima, nizak kvalitet železničkih usluga, iako još uvek na relativno gustoj železničkoj mreži, ne kompenzuje se adekvatnom gradnjom putne mreže u Vojvodini, u čijoj gradnji je ovaj region zapostavljen.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Pored zaustavljanja prodaje starih šina, kolosečnog materijala i drugog, koje mogu poslužiti kasnijoj etapnoj obnovi pruga, kao apsolutni prioritet smatramo da treba očuvati koridore železničkih pruga – zaključuje predsednik Vojvođanskog društva za železnicu Milan Vučinić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Sraman i bezobziran cin Ako ima ljudi jos u vojvodini koji misle dobro sebi i svojim naslednicima treba da se udruze i osnuju jednu cvrstu asocijaciju protiv ovog zla koje se zove UKLANJANJE PRUGA U VOJVODINI

  • Neka Vučić demontira pruge u svom voljenom Bugojnu ,,a Vojvodinu da negira ni on ni njegovi satrapi.

sinovoz