Region Vesti Zrenjanin

Uređenje nasipa i prinasipskih pojaseva na Plovnom i Starom Begeju

uređenje nasipa
Foto: VPD "Srednji Banat"

Ovogodišnji regulaciono – sanacioni radovi na Plovnom i Starom Begeju uspešno su završeni. Ovo je saopšteno portalu zrenjaninski.com u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“.

 

Ovo preduzeće je bilo i investitor ovog zamašnog posla. Radovi su odrađeni u drugoj polovini godine, od jula pa do decembra. Izvođač radova bilo je Vodoprivredno privredno društvo „Srednji Banat“ iz Zrenjanina. Ukupna vrednost radova je 12,48 miliona dinara.

 

„Na području vodne jedinice „Srednji Banat“ u 2019. godini izvodili su se radovi na uređenju nasipa i prinasipskih pojaseva na Plovnom i Starom Begeju. Uklanjana je drvenasta biljna vegetacija tarupiranjem, vađeni su panjevi i obavljeno je ravnanje prinasipskih pojaseva buldožerima“, saopštavaju iz „Voda Vojvodine“.

 

Pročitajte još: Posle rekonstrukcije pruge brzina vozova biće povećana četiri puta (Video)

 

Na Plovnom Begeju radovi su se izvodili na levoj i desnoj obali vodotoka sa branjene i nebranjene strane nasipa, na potezu od ustave i prevodnice Klek do državne granice sa Rumunijom. Ukupna dužina ove deonice je gotovo 60 kilometara, računajući obe strane vodotoka.

 

„Tarupiranje bagremca urađeno je bagerskim tarupima na površini od oko 375.000 kvadratnih metara. Vađenje panjeva i ravnanje terena buldožerima urađeno je na površini od blizu 100.000 kvadrata“, precizira se u izveštaju o ovom poslu.

 

Na Starom Begeju radovi na uređenju nasipa i prinasipskih pojaseva izvodili su se na oko 2,6 kilometara. Bagremac je uklonjen sa više od deset hiljada kvadrata.

 

„Ovi radovi imaju za cilj da održe funkcionalnost i sigurnost odbrambene linije. Takođe, cilj im je i da omoguće radove na redovnom održavanju zaštitnih vodnih objekata, kao i sprovođenje mera odbrane od poplava i leda“, poručuju iz JVP „Vode Vojvodine“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM