Region Vesti Zrenjanin

Posle rekonstrukcije pruge brzina vozova biće povećana četiri puta (Video)

pruga kumane

„Infrastruktura železnice Srbije“ saopštila je da je u proteklih šest meseci rekonstruisala jedanaest kilometara pruge Kumane – Banatsko Miloševo, od ukupno 28,5 kilometara, koliko je ova železnička deonica duga. Reč je o deonici regionalne pruge Kikinda – Zrenjanin.

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ prugu Kumane – Banatsko Miloševo rekonstruiše samostalno, odnosno sopstvenim sredstvima, opremom i ljudstvom. Projekat se sprovodi u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji koji je započet 2018. Radovi su počeli 8. jula, a ukupna procenjena vrednost posla iznosi 11,36 miliona evra.

 

Deonica između Kumana i Novog Bečeja završena je već oko 80 odsto. Trenutno se odvijaju radovi od Novog Bečeja do Banatskog Miloševa. Polaže se kompletan gornji stroj, novi pragovi i šine. Na gradilištu je tridesetak radnika „Infrastrukture železnice Srbije“, a angažovano je i dvanaest radnih mašina.

 

Po završetku radova, brzina vozova sa sadašnjih 20 kilometara na sat biće povećana na 80 kilometara na sat u putničkom i 60 kilometara na sat u teretnom železničkom saobraćaju. Osovinsko opterećenje pruge će nakon rekonstrukcije sa sadašnjih 16 tona, biti podignuto na 22,5 tona po osovini. To će omogućiti kvalitetniji i efikasniji teretni železnički saobraćaj na ovoj banatskoj pruzi.

 

Pročitajte još: Do građevinske dozvole se najbrže stiže u Žitištu i Sečnju

 

Pruga Kumane – Banatsko Miloševo decenijama nije bila rekonstruisana

 

Pruga Kumane – Banatsko Miloševo decenijama nije bila rekonstruisana, zbog čega su vozovi saobraćali brzinom od svega 10 do 20 kilometara na sat. Ova pruga izgrađena je još osamdesetih godina devetnaestog veka, a poslednji put je rekonstruisana pre skoro šest decenija.

 

„Da nismo započeli sveobuhvatan projekat obnove regionalnih pruga, u naredne tri do četiri godine bilo bi ugroženo odvijanje i putničkog i teretnog železničkog saobraćaja na mnogim lokalnim i regionalnim prugama, pa i na deonici Kumane – Banatsko Miloševo. Zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vladi Republike Srbije sveobuhvatna modernizacija železničke infrastrukture će u narednih nekoliko godina u potpunosti promeniti celokupan železnički saobraćaj u našoj zemlji“, saopštila je „Infrastruktura železnice Srbije“.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „4x! Ej, to je nešto!“ pomislio bi čovek, ali kada mu kažeš da je to i dalje tek 80km/h i to na deonici od tek 28km onda su stvari značajno drugačije. Dodatno se hvaliti da se „sve to“ radi svojim sredstvima i svojom opremom je za mene prosto ponižavajuće.
    Pogledajte infografik:

    https://i.redd.it/plarm46nbnb31.jpg

  • Sve to ne vredi dogod nemamo integrisan zeleznicki i drumski saobracaj, a red voznje zeleznice je kao za neprijatelja.
    Zivim u inostranstvu, na 35km oz Ciriha. Voz staje na 7 usputnih stanica do glavne ciriske i putuje 39 minuta, polazi svakih 15 minuta od 5 ujutro do 1 iza ponoci. Kasnjenja su retka, do 3-4 minuta, autobusi i vozovi se medjusobno cekaju u slucaju kasnjenja, sinhronizovani su i jedna karta vazi i za voz i za autobus.
    Vozovi su cisti i uredni, osoblje kulturno, sistem pouzdan.

sinovoz
FAM