Region Vesti Zrenjanin

Udruženje žena „Banatsko jagnje“ neguje tradiciju pranja vune na Tamišu

udruženje žena banatsko jagnje
Foto: NMR Info

Udruženje žena „Banatsko jagnje“ iz Boke neguje lepu tradiciju pranja vune na Tamišu, a ove godine imalo je podršku udruženja iz još dva sela.

 

– Već četvrtu godinu Udruženje žena „Banatsko jagnje“ organizuje ovu akciju, s ciljem da oživimo i negujemo tradiciju pranja vune na Tamišu. Ovog leta smo, sa potapanjem, prali vunu četiri dana. Pomagali su nam članovi udruženja iz Banatskog Višnjićeva i Jarkovca – kaže za portal zrenjaninski.com predsednica udruženja Marija Večanski.

 

Ona napominje da se od vune koja bude oprana na Tamišu kasnije rade jorgani, kao i kape, šalovi i džemperi, a sve to se poklanja u novembru.

 

– Postala je praksa da svake godine darivamo i monahe iz naših manastira, pa su tako prsluci poslati manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu, Slancima kod Beograda, a ove godine idu u manastir Mesić kod Vršca. Od vune što preostane pletemo razne stvari, za prodaju, radi pokrivanja troškova – kaže Marija.

 

Pročitajte još: Tri kompanije razmatraju mogućnost izgradnje termoelektrane u Melencima

 

Večanski napominje da je u planu i osnivanje Centra za reciklažu vune, koja je u startu dobila podršku.

 

– Ako uspemo u nameri, biće to centar i za obuku svih zainteresovanih. Onda bi na jednom mestu i prali i češljali, odnosno drndali vunu, a zatim preli i bojili. Tako bi imali ovde zaokružen proces – napominje Marija.

 

Ona ističe i činjenicu da vunu peru isključivo domaćim takozvanim svinjskim sapunom, koji žene same prave. On se pokazao kao najbolji za tu namenu.

 

A vuna koja je ove godine oprana biće prosleđena ženama iz Jarkovca, Boke i Elemira, za pravljenje finalnih proizvoda.

 

udruženje žena banatsko jagnje
Foto: NMR Info

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz