Region Vesti Zrenjanin

Tri kompanije razmatraju mogućnost izgradnje termoelektrane u Melencima

termoelektrane

Specijalnu bolnicu „Rusanda“ u Melencima u petak, 2. avgusta, posetiće delegacija Pokrajine i Grada Zrenjanina, kao i tri kompanije. Na dnevnom redu je predlog važnog projekta.

 

„Tema sastanka, kojem će pored predstavnika Pokrajine i Grada Zrenjanina, prisustvovati i predstavnici kompanije „Gaspromnjeft“, izraelske kompanije „Ormat“ i češke kompanije „Čez“, jeste sagledavanje tehničkih i finansijskih mogućnosti potencijalne izgradnje termoelektrane. Sve to na osnovu potencijala geotermalnih izvora u regionu Banje „Rusanda“, navodi se u saopštenju ove melenačke ustanove.

 

Pročitajte još: Nemački turoperatori fascinirani potencijalima Banje „Rusanda“

 

Eventualna realizacija ovog velikog projekta, dodaje se u saopštenju, imala bi veliki uticaj na zaštitu životne sredine. Doprinela bi poboljšanju uslova održivog razvoja biljnog i životinjskog sveta u zaštićenom području Parka prirode. Kako se navodi, v.d. direktora Banje „Rusanda“ dr Zorica Ćulibrk inicijator je i organizator ovog sastanka.

 

„Izgradnjom termoelektrane stvaraju se uslovi za širu turističko – zdravstvenu ponudu usluga, kao što su hoteli, bazeni, sportski centar… Oni bi bili u funkciji tokom cele godine. Stvorili bi se i uslovi za revitalizaciju Melenaca, pre svega stvaranjem čvrstih temelja za proizvodnju hrane u staklenicima i plastenicima, te zapošljavanjem stanovništva. Ostvarila bi se i racionalizacija energenata i povećanje energetske efikasnosti, korišćenjem otpadne tople vode u svrhu grejanja, bez štetnih posledica po životnu sredinu“, zaključuje se u saopštenju.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM