Region Vesti Zrenjanin

Stručna praksa u opštini Žitište namenjena nezaposlenim osobama

žitište
Foto: Zoran Bogaroški

Opština Žitište i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisale su javni poziv za realizaciju programa stručne prakse u 2020. godini. Stručna praksa podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci, za koju je stekao odgovarajuće obrazovanje, odnosno kvalifikaciju.

 

Program se sprovodi radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci.

 

U program stručne prakse uključuju se nezaposlena lica koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koje su stekla određenu vrstu i nivo obrazovanja ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

 

Stručna praksa se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa. Međutim, Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim licima isplaćuje sredstva.

 

Pročitajte još: Ustanove iz Zrenjanina objavile nove konkurse za posao

 

Na ime novčane pomoći i troškova prevoza, angažovanim sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija Nacionalna služba isplaćuje 20.000 dinara mesečno. Za one sa šestim nivoom kvalifikacija ili 180 ESPB mesečno se isplaćuje 22.000 dinara. Za lica sa najmanje šestim nivoom i 240 ESPB naknada je 25.000 dinara.

 

Pravo učešća u realizaciji programa stručne prakse može ostvariti poslodavac iz privatnog sektora, ili javnog, ali isključivo za poslove u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i pravosuđa.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM