Region Vesti Zrenjanin

Specijalni rezervat prirode “Okanj bara” ovih dana kao pustinja

okanj bara
Okanj bara ovih dana

Manjak padavina ovog proleća izmenio je i izgled Specijalnog rezervata prirode „Okanj bara“ kod Elemira, koji je ovih dana potpuno bezvodan.

 

To je zaista neuobičajeno za ovo doba godine i retko se događa. Oskudica vode uticala je i na biljni i životinjski svet. To se vidi iz uporednih fotografija terena Okanja iz 2012. i 2013. godine i onih načinjenih juče.

 

Podsetimo, Okanj bara, zatim bare Crvenka i Čikoš, delovi atara sela Elemir, Taraš, Kumane i Melenci, u maju 2013. godine proglašeni su zaštićenim područjem od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije, kao Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“.

 

okanj bara
Okanj bara u maju 2013. godine

 

Očuvanje jedinstvenog panonskog eko-sistema, tipičnog za zaslanjene muljevite bare sa očuvanim biljnim vrstama i životinjskim svetom, bio je ključni cilj odluke Vlade Srbije o proglašenju “Okanja” za specijalni rezervat.

 

Dugogodišnjim istraživanjima i analizama utvrđeno je da na području Okanja egzistira čak 39 tipova staništa. Nije neobično, jer se rezervat prostire na ukupnoj površini od 5.480 hektara i veći je od rezervata Carska bara, kod Belog Blata, za oko hiljadu hektara.

 

Pročitajte još: Ptice padaju pred snopovima trske, prozvana firma iz Belog Blata

 

U režimu stroge, prvostepene zaštite, samo je Okanj bara na severnom obodu Elemira, odnosno površina od 166 hektara.

 

U rezervatu se mogu naći biljne vrste kao što su panonski zvezdan, slatinska palamida, švarcenbergova bokvica, vranjemil, bezbridnjača, žutenica… Među životinjskim vrstama su vilin konjic, tvrdokrilci, više vrsta vodozemaca i gmizavaca, strogo zaštićene vrste sisara, tekunica, hrčak, slepi miševi… Kada Okanj obiluje vodom, tu se mogu videti rode, velike mešovite kolonije čaplji, pa patke kašikare, njorke…

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • “Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“ ovih dana kao pustinja”
    NA ŽALOST, TAKO TO PRIRODA REGULIŠE, …UZ MALU “POMOĆ” NAS, NAJČEŠĆE NEUSPEŠNU I NE PO NAŠOJ ŽELJI!
    ŽIVIMO SA NJOM I POMOZIMO JOJ, DA NAS NE KAŽNJAVA!
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM