Region Vesti Zrenjanin

Ptice padaju pred snopovima trske, prozvana firma iz Belog Blata

košenje trske
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prozvalo je jednu firmu iz Belog Blata da košenjem trske u Čokanskom ritu uništava gnezda strogo zaštićenih ptica.

 

Prema saznanjima ovog Društva, trenutno se sprovodi košenje trske na velikoj površini.

 

“Firma iz Belog Blata koja izvodi radove tvrdi da ima dozvolu od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako je područje pomenutog rita deo Ekološke mreže Vojvodine, kojom upravlja Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, za obavljanje ovakvih privrednih delatnosti potrebno je ishodovati dozvole. U ovom slučaju takva dozvola nije tražena. Pomenutom aktivnošću nastala je ogromna šteta po živi svet”, tvrdi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Pročitajte još: Hemijski voz za uklanjanje rastinja duž pruga proći će kroz naš region

 

Član ovog Društva Jožef Gergelj ističe da su brojne vrste ptica odavno započele gnežđenje.

 

– Košenjem trske uništavaju se gnezda strogo zaštićenih ptica i ugrožene vrste gube staništa. Ovo nije prvo uništavanje ovog značajnog područja. Čokanski rit skoro svake godine gori zbog podmetanja požara, a reakcija nadležnih institucija je mlaka i kažnjavanje prekršilaca izostaje – naglašava Gergelj.

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je najavilo da će se obratiti nadležnim institucijama. Zahtevaće da se hitno obustavi košenje trske i sprovede istraga zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode.

 

Čokanski rit, na severu Banata, stanište je brojnih strogo zaštićenih vrsta ptica poput velike bele čaplje, divlje guske, kašičara, vodenog bika i barskih ptica pevačica.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM