Region Vesti Zrenjanin

Sečanj, Nova Crnja i Žitište dobili sredstva iz pokrajinskog budžeta

sredstva iz pokrajinskog budžeta
Foto: Pokrajinska vlada

Četrnaest gradova i opština u Vojvodini dobilo je ukupno 9,3 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta. Sredstva su namenjena za sufinansiranje projekata koji treba da doprinesu razvoju efikasne i moderne lokalne samouprave u funkciji građana i privrede.

 

Na ovogodišnjem konkursu, sredstvima iz pokrajinskog budžeta podržani su, između ostalih, i projekti iz Sečnja, Nove Crnje i Žitišta.

 

Ugovore su korisnicima sredstava uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

 

Kako je istakao Milićević, opštine će sredstva iskoristiti za izradu planskih dokumenata. Tim dokumentima se definišu javne i razvojne politike u njihovim lokalnim sredinama. Tu se, pre svega, misli na analizu rezultata po postojećim planskim dokumentima koji su važeći do 2020. godine. Misli se i na adekvatnu pripremu za izradu planova razvoja na lokalnom nivou za period od 2021. do 2027.

 

– Novi Zakon o planskom sistemu nalaže izradu strategije razvoja za period 2021–2027. za Republiku Srbiju. Zatim, plan razvoja AP Vojvodine i planove razvoja na lokalnom nivou. Taj proces je veoma važan. Mora postojati planski pristup razvoju u ekonomiji, privredi, ali i svim drugim oblastima društvenog života – naglasio je Milićević.

 

Pročitajte još: Pokrajina izdaje u zakup kuće i stanove, mesečna kirija od 1.179 dinara!

 

On je istakao da je važno da se planiranje radi koordinisano od državnog i pokrajinskog do lokalnog nivoa. Na taj način će postojati usaglašeni planski dokumenti zbog racionalnog korišćenja resursa.

 

– Važno je da se definišu razvojne politike na lokalnom nivou spram resursa kojima te sredine raspolažu, kako bi se na najbolji način valorizovale, odnosno bile okrenute i građanima i privredi. Verujem da ćemo posao koji nam predstoji zajednički i koordinisano uspešno uraditi do 2021. godine – rekao je Milićević.

 

sredstva iz pokrajinskog budžeta
Foto: Pokrajinska vlada

 

Uvođenje kompletne administracije u određene okvire

 

Sekretar Bjelić je naglasio da svi gradovi i opštine na teritoriji Srbije moraju imati usvojene planove razvoja do 1. januara 2021. godine. Ti planovi će se odnositi na period od 2021. do 2027. godine, i u skladu su sa vremenskim okvirima definisanim u Evropskoj uniji.

 

– Na ovaj način pokušavamo da uvedemo kompletnu administraciju u određene okvire i da obezbedimo adekvatne uslove za dalje povlačenje sredstva iz EU – rekao je Bjelić.

 

On je dodao da je cilj i to da se jasno definišu razvojni koncepti na teritoriji svake jedinice lokalne samouprave.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz