Region Vesti Zrenjanin

Sečanj, Nova Crnja i Žitište dobili sredstva iz pokrajinskog budžeta

sredstva iz pokrajinskog budžeta
Foto: Pokrajinska vlada

Četrnaest gradova i opština u Vojvodini dobilo je ukupno 9,3 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta. Sredstva su namenjena za sufinansiranje projekata koji treba da doprinesu razvoju efikasne i moderne lokalne samouprave u funkciji građana i privrede.

 

Na ovogodišnjem konkursu, sredstvima iz pokrajinskog budžeta podržani su, između ostalih, i projekti iz Sečnja, Nove Crnje i Žitišta.

 

Ugovore su korisnicima sredstava uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

 

Kako je istakao Milićević, opštine će sredstva iskoristiti za izradu planskih dokumenata. Tim dokumentima se definišu javne i razvojne politike u njihovim lokalnim sredinama. Tu se, pre svega, misli na analizu rezultata po postojećim planskim dokumentima koji su važeći do 2020. godine. Misli se i na adekvatnu pripremu za izradu planova razvoja na lokalnom nivou za period od 2021. do 2027.

 

– Novi Zakon o planskom sistemu nalaže izradu strategije razvoja za period 2021–2027. za Republiku Srbiju. Zatim, plan razvoja AP Vojvodine i planove razvoja na lokalnom nivou. Taj proces je veoma važan. Mora postojati planski pristup razvoju u ekonomiji, privredi, ali i svim drugim oblastima društvenog života – naglasio je Milićević.

 

Pročitajte još: Pokrajina izdaje u zakup kuće i stanove, mesečna kirija od 1.179 dinara!

 

On je istakao da je važno da se planiranje radi koordinisano od državnog i pokrajinskog do lokalnog nivoa. Na taj način će postojati usaglašeni planski dokumenti zbog racionalnog korišćenja resursa.

 

– Važno je da se definišu razvojne politike na lokalnom nivou spram resursa kojima te sredine raspolažu, kako bi se na najbolji način valorizovale, odnosno bile okrenute i građanima i privredi. Verujem da ćemo posao koji nam predstoji zajednički i koordinisano uspešno uraditi do 2021. godine – rekao je Milićević.

 

sredstva iz pokrajinskog budžeta
Foto: Pokrajinska vlada

 

Uvođenje kompletne administracije u određene okvire

 

Sekretar Bjelić je naglasio da svi gradovi i opštine na teritoriji Srbije moraju imati usvojene planove razvoja do 1. januara 2021. godine. Ti planovi će se odnositi na period od 2021. do 2027. godine, i u skladu su sa vremenskim okvirima definisanim u Evropskoj uniji.

 

– Na ovaj način pokušavamo da uvedemo kompletnu administraciju u određene okvire i da obezbedimo adekvatne uslove za dalje povlačenje sredstva iz EU – rekao je Bjelić.

 

On je dodao da je cilj i to da se jasno definišu razvojni koncepti na teritoriji svake jedinice lokalne samouprave.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM