Region Vesti Zrenjanin

Prostorni plan „Carske bare“ na ranom javnom uvidu do 7. septembra

carska bara
Foto: Rezervati prirode

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine stavio je na rani javni uvid Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata prirode „Carska bara“. Rani javni uvid traje do 7. septembra.

 

U planu se predlaže formiranje dve prostorne celine – „Mužljanski rit“, površine 21,45 hektara, i „Carska bara“, prostor pored reke Begej, površine 25,81 hektara.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pokrajina dodelila sredstva za projekte u oblasti zaštite životne sredine

 

U Prostornom planu su dati predlozi u vezi sa razvojem poljoprivrede, industrije, turizma i saobraćajne infrastrukture u ovom području. Sve ovo je važno zbog posebnog značaja koji Carska bara ima.

 

Rezervat obuhvata ostatak nekadašnjeg plavnog područja duž donjeg toka reke Begej, sa očuvanim i raznovrsnim orografskim i hidrografskim ritskim oblicima i pojavama. Aluvijalnu ravan Tise, kao najznačniju geomorfološku celinu na kojoj se nalazi prirodno dobro, izgradila je reka Tisa, meandrirajući između Titelskog brega na jugozapadu i zrenjaninske lesne terase na severoistoku. Menjajući često svoj tok u prošlosti, Tisa je ostavila tragove starih pravaca oticanja koji su danas uglavnom zabareni.

 

Veći broj hidroloških objekata

 

Pored reka Tise i Begeja, prisutan je i veći broj hidroloških objekata (bare, močvare, jezera). Oni ovom području daju poseban ambijent, a samim tim i uslove za život različitim biljnim i životinjskim vrstama. Vegetacija rezervata predstavljena je mozaikom barsko – močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema koji se međusobno prepliću. Kako su svi ovi ekosistemi međusobno povezani, tako je nastala i bogata raznovrsnost živog sveta

 

Prirodne vrednosti Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ visoko su ocenjene zbog postojanja oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica (od kojih se svih osam evropskih vrsta čaplji gnezde na ovom prostoru), 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje (vidra, tekunica, šumska-mrka voluharica, divlja mačka i drugo). Od posebnog značaja su i ribnjačka jezera koja se nalaze između dva entiteta zaštićenog prirodnog dobra. Prema ukupnoj nameni površina Specijalnog rezervata, najveći udeo imaju livade i pašnjaci. Zatim slede trstici-močvare, pa obradive površine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ ima ekološki značaj u funkciji očuvanja ostataka vlažnih i slatinskih područja. Od naročitog značaja je očuvanje biljnih zajednica vezanih za barsko-močvarna staništa, odnosno sprečavanje njihove sukcesije u pravcu progradacije ka vlažnim livadama i ožbunjavanja. To predstavlja značajan uslov za održavanje osetljive ekološke ravnoteže vlažnih područja i specifične faune vezane za njih, odnosno njihove reprezentativnosti i izvornosti.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz