Region Vesti Zrenjanin

Pokrajina dodelila sredstva za projekte u oblasti zaštite životne sredine

projekti iz oblasti zaštite životne sredine

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dodelio je danas ugovore predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, koje su putem konkursa ostvarile pravo na bespovratna sredstava za podršku u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine. Vrednost ovih ugovora je 110 miliona dinara.

 

Predstavnicima lokalnih samuprava ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg. On je istakao da će resorni sekretarijat na ovaj način pružiti finansijsku podršku za realizaciju ukupno 36 projekata u 27 vojvođanskih lokalnih samouprava.

 

PROČITAJTE JOŠ: Međunarodni festival „Stepini dani rakije“ biće održan u septembru

 

– Reč je o dva konkursa. Od toga je jedan namenjen finansiranju i sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama. Cilj drugog je usmeren na rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina. U okviru prvog konkursa smo izdvojili 60 miliona dinara za pomoć lokalnim samoupravama u pripremi dokumentacije za konačnu realizaciju samih projekata – izgradnju prečistača ili kanalizacione mreže. To predstavlja jedan od elementarnih uslova za čistiju životnu sredinu – istakao je Erceg.

 

Sredstva za podršku lokalnim samoupravama za realizaciju projekata u cilju obezbeđenja stabilnog i dugoročnog odvođenja otpadnih voda, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode i životne sredine uopšte, smanjenje rizika po javno zdravlje i unapređenje kvaliteta života stanovništva, podrške ruralnom razvoju, stvaranja preduslova za održivi društveni i ekonomski razvoj i smanjenja regionalnih dispariteta sekretarijat je dodelio, između ostalog, gradu Zrenjaninu i opštinama Žitište i Nova Crnja.

 

Rešavanje neadekvatnog odlaganja otpada

 

Ukupno 50 miliona dinara Pokrajinska vlada je opredelila i za realizaciju projektnih aktivnosti u oblasti rešavanja neadekvatnog odlaganja otpada.

 

– Deponije, generalno, predstavljaju najveće zagađivače. To pokazuju i razne studije i analize – ukazao je Erceg.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ugovore za podršku u ovoj oblasti dodeljeni su, između ostalog, gradu Zrenjaninu i opštinama Sečanj, Nova Crnja, Žitište i Novi Bečej.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz