Region Vesti Zrenjanin

Pronađena stara vrsta organizama nastala još pre 500 miliona godina!

briozoe
Foto: Rezervati prirode

Ustanova „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina je saopštila da je tokom terenskog istraživanja potencijalnih staništa leptira Panonskog prelivca, u Specijalnom rezervatu prirode „Ritovi donjeg Potisja“ pronađena vrsta organizama nastala još pre 500 miliona godina. Master biolozi Ivan Tot iz udruženja „Habi Prot“ i Jasna Jovanov iz „Rezervata prirode“ pronašli su, naime, vrstu Pectinatella magnifica, koja spada u briozoe.

 

Ova vrsta je pronađena uz obalu reke Tise, koja je ujedno i granica pomenutog zaštićenog područja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Psi ponovo na ulici: Obijen objekat za privremeni smeštaj životinja

 

„Uobičajen naziv za ovu grupu je mahovnjaci (životinje mahovine), a za vrstu veličanstvena briozoa. Veličanstvena briozoa potiče iz Severne Amerike, iz jezera i mirnih voda istočno od Misisipija, od Ontarija do Floride. Ona se u poslednjih 30 godina proširila u mnogim slatkovodnim sistemima u zapadnom delu SAD. Dospela je i u Evropu i Aziju. U Srbiji, do sada je identifikovana u Dunavu i Tamišu, dok za Tisu do sada nisu postojali podaci“, navode u Ustanovi „Rezervati prirode“.

 

briozoe
Foto: Rezervati prirode

 

Briozoe su veoma stara grupa organizama i nastale su još pre 500 miliona godina, a njeni fosili se nalaze u stenama iz gornjeg Kambrijuma. To je kolonijalni organizam, čije kolonije mogu biti veličine i do dva metra.

 

„Kolonije ove vrste se često nalaze vezane za predmete u slatkim vodama, ali mogu i da slobodano plutaju po vodi. Ove briozoe filtriraju vodu i neposredan rezultat njihove veće pojave je povećanje kvaliteta vode i njene providnosti. Pojava briozoa je znak preteranog đubrenja i povećanja koncentracije organskih hranljivih materija u vodi“, objašnjavaju u „Rezervatima prirode“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM